© DBA

Rechters smeken om geld voor hof van beroep: schimmel op de muren

Het gebouw van het hof van beroep op de Antwerpse Waalsekaai verkeert in staat van verval. Schimmel op de muren, vochtproblemen,… Volgens kamervoorzitter Eddy Lemmens zijn het symptomen van een systeem dat al jaren ziek is. In het Antwerpse hof van beroep worden ook Limburgse zaken behandeld.

jas

“We moeten smeken en bedelen bij het kabinet van minister Koen Geens en krijgen steeds te horen dat ze geen geld willen vrijmaken om het gebouw op te knappen”, zegt Lemmens. “Politici sturen ons af en toe wat kruimels, terwijl iedereen het er over eens is dat Justitie ondergefinancierd is. Nog een voorbeeld? In 2010 kregen we nieuwe laptops. Is er een stuk, dan is er geen geld voor een nieuwe. De toestand van ons gebouw op de Waalsekaai, dat te kampen heeft met schimmel op de muren, vochtproblemen,… kenmerkt het wanbeleid dat de afgelopen jaren gevoerd is.”

Lemmens offerde samen met enkele andere magistraten drie vakantiedagen op om een zittingszaal zelf van een nieuw likje verf te voorzien. “Want de FOD Justitie weigert elke inspanning op dat vlak”, zegt Bruno Luyten, eerste voorzitter van het Antwerpse hof van beroep. “Al jaren zijn er geen grondige verfraaiingswerken meer uitgevoerd. Over vier jaar zouden we verhuizen naar de Britselei. In tussentijd ligt alles stil. De FOD wil geen grote investeringen meer uitvoeren en doet dus niets meer. Is er een printer stuk, dan kopen medewerkers er vaak zelf een, anders zitten ze zonder.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer