© TV

© tv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Thomas en Julie filmen bijna dagelijks bevers in hun tuin

Volgens onderzoek van de Universiteit Antwerpen is Vlaanderen theoretisch geschikt om 924 beverfamilies te huisvesten. Het samenleven met bevers vergt wel een aanpassing, maar Julie Dox en Thomas Vanhelmont uit Emblem (Ranst) tonen aan dat het kan.

Kristin Matthyssen

In 1848 was de bever in Vlaanderen uitgeroeid. Maar in de provincie Antwerpen komen ze nu weer volop voor: in het Mechelse in de Dijle, in de Kleine Nete in de regio Zandhoven, Vorselaar, Grobbendonk, Lier en in het Grote Netewoud in de streek van Balen, Geel en Meerhout. In Mol moest de brandweer eind maart nog een bever uit een duiker bevrijden uit het kanaal Bocholt-Herentals.

Natuurpunt stuurde gisteren naar aanleiding van de studie van de UAntwerpen een verhaal uit over het samenleven tussen mens en bever. Dat het mogelijk is, bewijzen Thomas Vanhelmont en Julie Dox. Zij kochten vorig jaar een huis met vijver in Emblem (Ranst) achter het Netekanaal. Omdat ze knaagsporen opmerkten, plaatsten ze een wildcamera. Al gauw konden ze niet een, maar zelfs twee bevers filmen. Het koppel besloot takken te leggen zodat de bevers hun mooie treurwilgen in de tuin zouden sparen.

“Intussen is hun burcht af”, vertelt ­Thomas. “Ze hebben vorig jaar geen jongen gekregen. We hopen dat het dit jaar gebeurt. Het waterniveau is niet gestegen, maar zelfs beter op peil gebleven dan andere jaren, omdat de bevers een gang hebben gegraven van onze vijver naar een achterliggende beek. Momenteel maken ze nog niets kapot wat ze niet mogen stukmaken. En ja, de camera's hangen er nog. Bijna elke avond hebben we nieuwe beelden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER