Foto: Radio2

Tijdscapsule bovenop torenspits van kerk in Merksplas geplaatst: "Brieven aan toekomstige inwoners van over 50 jaar"

Leerlingen van drie scholen uit Merksplas hebben samen met het gemeentebestuur een tijdscapsule gevuld die boven op de torenspits van de kerk geplaatst werd. De capsule is in de bol onder de windhaan geplaatst. Ook de burgemeester en de pastoor hebben een brief aan de toekomstige inwoners geschreven. 

In Merksplas hebben verschillende scholen samen met de gemeente een tijdscapsule gemaakt die vlak onder de windhaan werd geplaatst, bovenop de gerestaureerde kerktoren van de Sint-Willibrorduskerk. "Ik mag zelf niet zeggen wat er in zit", vertelt leerling Dries. "Misschien kunnen we ze over 40 jaar wel terug opendoen. Dat zal misschien wel schrikken zijn omdat het zo lang geleden is. Maar ze zullen wel zien hoe onze school er nu uitziet."  

"Het plaatsen van de bol is een hoogtepunt voor ons en de leerlingen", getuigt Juf Inte van de Vrije Basisschool. "We zijn meteen beginnen brainstormen met onze leerlingenraad over hoe we onze school kunnen weergeven in een krantje. Leerlingen van het derde tot het zesde leerjaar hebben zelf artikels geschreven en zijn interviews gaan houden in alle klassen. Zo hebben we geprobeerd onze kernwaarden en het dagelijks leven op onze school te vatten." 

Geleerd uit fouten

Het huidige gemeentebestuur haalde zijn mosterd bij de vorige restauratie van de kerktoren. Die dateert al van 1981.  "Ook toen werd er informatie in gestoken. Daar bleef spijtig genoeg niets van over omdat de bol niet waterdicht is", legt burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas) uit. "De huidige capsule is afgemaakt met rubber zodat ze dat wel is. Zo blijven de attributen, de krantjes van de leerlingen en mijn brief hopelijk bewaard tot over 50 of 60 jaar." 

Niet alleen de burgemeester schreef een brief. Ook pastoor Gaston Belmans, die de parochtie al 42 jaar voorgaat, schreef een tekst voor de toekomstige generaties. "Die zal gelezen worden wanneer ik er niet meer ben. Ik vind het geweldig om iets door te geven aan het nageslacht. Zij zijn onze toekomst. Het is dan ook fantastisch om te zien hoe de leerlingen van de verschillende scholen samenkwamen om aan dit project te werken." 

Meest gelezen