© ZNA-cardioloog Nathalie Meyten

‘Broken heart syndrome’ is niet alleen een mythe: “Symptomen zijn vergelijkbaar met een hartaanval”

Verliefde koppels gebruiken Valentijnsdag om hun liefde te vieren, terwijl individuen vandaag weer met hun neus op de feiten worden gedrukt. Mensen met een gebroken hart kunnen ook wel het ‘broken heart syndrome’ ervaren. Cardioloog Nathalie Meyten van het ZNA legt uit hoe dat syndroom tot stand komt. “Men ervaart pijn aan de borst en kortademigheid, hetzelfde als bij een hartinfarct”

Noa Van Hoeydonck

Bij een gebroken hart denkt men vaak aan het mentale aspect van een persoon en wordt het fysieke uitgesloten. Cardioloog Nathalie Meyten van het ZNA legt uit dat er ook een fysiek probleem kan opkomen bij groot verdriet. “In extreme situaties is het mogelijk dat je pijn hebt op je borst of dat je lijdt aan kortademigheid. In zo’n gevallen spreekt men van het ‘broken heart syndrome’ of ‘stress-geïnduceerde cardiomyopathie’”.

De aandoening werd pas in de jaren negentig beschreven door Japanse cardiologen. Ze noemden het fenomeen daar ‘takotsubo cardiomyopathie’ naar een kruik waarmee inktvissen gevangen werden omdat de echografische vorm van het hart lijkt op de vorm van die kruik.

Nathalie Meyten verklaart dat de symptomen van het syndroom vergelijkbaar zijn met die van een hartinfarct. “Je kan het syndroom beschouwen als een vorm van hartspierziekte waarbij de hartspier tijdelijk erg verzwakt. Wanneer je adrenaline in te grote hoeveelheden vrijkomt door een extreem fysieke of emotionele stressvolle gebeurtenis, zoals een onverwacht overlijden, een gebroken liefdesrelatie of verlies van werk, kan je last hebben van het ‘broken heart syndrome’”, aldus Meyten.

“Adrenaline leidt tot een onmiddellijke vernauwing van de kransslagaders die bloed aan het hart leveren. Dat is vergelijkbaar met wat er gebeurt tijdens een hartaanval.” Meyten verzekert dat het gebroken hartsyndroom geen negatieve gevolgen veroorzaakt. “In tegenstelling tot een hartaanval, is het syndroom omkeerbaar en is er geen blijvende schade aan het hart.” Het syndroom komt daarnaast ook niet vaak voor bij mannen. “Negen op de tien patiënten zijn vrouwen. Dat komt mogelijks door het oestogreen, de verzamelnaam van vrouwelijke hormonen”, legt Meyten uit.

Onderneem actie bij symptomen

Dokter Meyten waarschuwt wel om onmiddellijk actie te ondernemen als je symptomen van pijn op de borst en kortademigheid ervaart. “Soms is het moeilijk om onderscheid te maken tussen het gebroken hartsyndroom en een hartaanval. Dus als u symptomen ervaart zoals pijn op de borst en ademhalingsmoeilijkheden, ga er dan niet vanuit dat u het syndroom heeft - bel dan de hulpdiensten.”

“Liefde is dus een (genees)krachtige emotie. Zo krachtig dat het de gezondheid van je hart ten goede kan komen. Stress en negatieve emoties daarentegen kunnen schade aanrichten aan je hart. Draag dus goed zorg voor je hart en onderneem actie van zodra je de symptomen herkent”, meldt Meyten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER