AFP or licensors

Gemeentebestuur van Margate verwijdert per ongeluk diepvriezer die deel van nieuw Banksy-kunstwerk uitmaakt

Enkele uren nadat een nieuw werk van straatkunstenaar Banksy was opgedoken in Margate in het Verenigd Koninkrijk heeft het plaatselijke bestuur al een deel laten weghalen. Het nieuwe werk getiteld "Valentine’s day mascara" bestond uit een muurschildering van een vrouw die een man in een diepvriezer duwt. De vriezer werd niet geschilderd, maar stond er effectief, althans tot de gemeente het toestel liet weghalen. 

Vanmorgen werden de inwoners van Margate, een kuststad in het district Thanet in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk, wakker met een nieuwe straatkunstinstallatie in hun gemeente. Het ging om een muurschildering van een vrouw gekleed in de stijl van de jaren 50 of 60. Ze heeft een blauw oog en andere verwondingen in het gezicht en gooit een man in een diepvriezer. 

De diepvriezer maakt geen deel uit van de muurschildering, maar staat er echt. Beter gezegd: stond er echt. Want de gemeente liet het toestel weghalen, omdat het op privéterrein stond.

Maar toen de populaire straatkunstenaar Banksy niet veel later op zijn website en sociale media bekend maakte dat het werk - dat hij "Valentine's day mascara" doopte - van zijn hand was, veranderde het plaatselijke bestuur snel van gedachte. 

"De diepvriezer werd opgeslagen, maar zal worden teruggeplaatst zodra dat veilig is voor het publiek. Wij zullen contact opnemen met de eigenaar van het pand om de mogelijkheden te bespreken om het kunstwerk voor de wijk te behouden", lezen we op de website van het district Thanet.

AFP or licensors

Met voorbedachte rade?

Op sociale media circuleren ondertussen volop beelden van de opruimactie van de gemeente. En er zijn ook verrassend veel foto's van terug te vinden. Het voedt de speculaties dat het weghalen van de diepvriezer en de andere kapotte voorwerpen die rondom het werk verspreid lagen, misschien wel deel uitmaakt van de volledige installatie. 

Banksy zou daarmee niet aan zijn proefstuk toe zijn, want in 2018 zorgde de kunstenaar wereldwijd voor verbijstering toen hij een ander werk ("Meisje met ballon") vernietigde door het deels door een versnipperaar te halen tijdens een veiling. 

BEKIJK - Oordeel vooral zelf: zou dit alles het opzet van Banksy kunnen zijn?

Videospeler inladen...

Meest gelezen