Archiefbeeld.© WAS

Antwerpse criminelen krijgen steeds vaker ‘luchtpost’ over gevangenismuur

Nooit eerder werden in de Antwerpse gevangenis zoveel pakketten drugs en smartphones onderschept die van buitenaf over de muren worden gegooid. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.

adb
Bron: BELGA, HLN

Na de massa-arrestaties uit de Sky ECC-onderzoeken is het aantal smartphones dat over de muur gegooid wordt bijna verviervoudigd. De cipiers troffen vorig jaar 308 gsm’s aan, terwijl dat er in 2021 maar 81 waren. En 436 pakjes drugs — vaak in tennisballen gestopt — werden gevonden vóór gevangenen de buit konden oppikken, meer dan dubbel zoveel als een jaar eerder.

Honderden van de verdachten die opgepakt werden in de Sky ECC-onderzoeken zitten nu in de gevangenis, vooral in Antwerpen. “Zij proberen hun drugshandel in de gevangenis voort te zetten. Degoutant hoe die drugscriminelen de verslaving en de miserie van vele gevangenen willen uitbuiten”, zegt minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld).

De pakjes leiden tot extra spanningen tussen de gedetineerden, zeker als ze bij de verkeerde personen terechtkomen, en de smartphones worden ook gebruikt om handlangers buiten de gevangenis aan te sturen.

De minister heeft de politie gevraagd vaker de cellen te doorzoeken en rond de gevangenis te patrouilleren. Hij werkt ook een regeling uit om ‘overgooiers’ te bestraffen, ook als die gebruik zouden maken van een drone — nu is dat immers niet altijd strafbaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer