Belgisch vissersschip zinkt voor Engelse kust, bemanning gered

Een Belgisch vissersschip is dinsdagavond gezonken voor de kust van het Verenigd Koninkrijk. De vier Nederlandse bemanningsleden werden gered.

Jeffrey Roos, adb

De Z.525 Sylvia-Mary is volgens de Ierse website The Fishing Daily op een rots gevaren bij het westelijkste punt van Engeland, Land’s End, in het Britse graafschap Cornwall. Daarna begon de vissersboot water te maken. Het ongeval gebeurde rond 18 uur lokale tijd. ‘De vier bemanningsleden bleven kalm’, verklaart Dries Boodts van het Belgische Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) aan de Provinciale Zeeuwse Courant. ‘Ze hebben meteen de Britse kustwacht opgetrommeld.’

Een kwartier nadat de bemanning van het schip gehaald was, zonk de boot. Op beelden van Omroep Flevoland is te zien hoe het schip onder water verdwijnt. ‘Er werden aanvankelijk nog pompen bijgevraagd, maar het was snel duidelijk dat het schip verloren was’, zegt Boodts. Het schip had maandag de haven van Oostende verlaten. Hoe het komt dat het tegen de rotsen is gevaren, wordt nog onderzocht.

De bemanning werd opgepikt door een boot van de Britse reddingsmaatschappij RNLI die het viertal naar de haven van Newlyn, vlak bij Penzance, bracht. Voor de reddingsactie kwamen ook een helikopter van respectievelijk de Britse marine en van de kustwacht in actie.

Op het moment van het incident bevonden zich twee Belgische vissersschepen in de buurt: de Z.41 Albert Bos en de Z.187 Grietje. Hun hulp bleek uiteindelijk niet nodig.

Nederlandse bemanning

Het vissersschip vaart dan wel onder Belgische vlag, de vierkoppige bemanning bestaat uitsluitend uit Nederlanders. De burgemeester van Urk, de Nederlandse gemeente waar de bemanning vandaan komt, reageerde ondertussen op sociale media. ‘Zojuist bereikte ons het zorgelijke bericht dat de kotter Z.525, met een Urker schipper en bemanning, voor de zuidwestkust van Engeland gezonken is’, zo staat er te lezen. ‘Gelukkig is de bemanning in veiligheid. We leven met hen mee en wensen hen veel kracht van God om deze gebeurtenis te verwerken.’

De Z.252 Sylvia-Mary heeft een lengte van 24 meter en werd gebouwd in 1997. Het schip staat geregistreerd in Zeebrugge en had Oostende als uitvalsbasis.