Foto: Radio2

Premier De Croo bezoekt grote inzamelactie van Turkse gemeenschap in Antwerpen voor slachtoffers aardbeving

In Antwerpen blijft de Turkse gemeenschap goederen inzamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Premier Alexander De Croo (Open Vld) ging langs om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. De inzamelactie gaat nog zeker een maand door.

In een voormalig postsorteergebouw aan de Singel in Berchem zijn honderden vrijwilligers in de weer om hulpgoederen te sorteren voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Zo heeft de Turkse gemeenschap al 15 vrachtwagens en één cargovlucht met hulpgoederen verzonden naar de rampgebieden, maar er zullen nog meer transporten volgen.

"Door sociale media is onze hulpactie in een stroomversnelling gekomen. De toestroom van goederen was enorm. Ik schrik er zelf van dat duizenden mensen spontaan stonden te springen om de slachtoffers te helpen", zegt organisator Unal Palit. "We zijn alle goederen nu aan het sorteren. Dringende zaken zoals medisch materiaal of verwarmingselementen worden via luchtcargo verstuurd. Andere goederen, zoals voeding of hygiënemateriaal, worden via vrachtwagens getransporteerd." (Lees verder onder de foto's.)

Foto: Radio2
Foto: Radio2

Ook geld nodig

70 procent van de goederen is nieuw. "Maar ook tweedehands spullen zijn welkom. Want die worden gesorteerd en verkocht, waardoor we het geld dan weer kunnen gebruiken voor de slachtoffers of transporten. Dus weerhoud je niet om oude spullen naar hier te brengen", zegt Palit. "Ook donaties zijn nog meer dan welkom, want er is geld nodig om het transport te kunnen financieren. Momenteel zijn er nog goederen om zes vrachtwagens te vullen, maar we gaan nog zeker een maand door."

Het is indrukwekkend wat hier op korte tijd gerealiseerd is
Premier De Croo

Premier Alexander De Croo (Open Vld) bracht gisterenavond een bezoek aan de inzamelactie om de vrijwilligers te bedanken. "Het is indrukwekkend wat hier op korte tijd gerealiseerd is. Ik wil daarom graag mijn appreciatie en medeleven tonen. Om het even wat onze achtergrond is, als mensen in nood zijn en je zo'n drama ziet, dan moeten we helpen."

Foto: Radio2

Wie graag nog spullen binnenbrengt of een donatie doet, kan zich melden aan de Uitbreidingstraat 331, 2600 Berchem (Antwerpen).

Meest gelezen