Criminelen krijgen steeds vaker ‘luchtpost’ over gevangenismuur in Antwerpen

Archiefbeeld gevangenis van Antwerpen.© Belga

Nooit eerder werden in de Antwerpse gevangenis zoveel pakketten drugs en smartphones onderschept die van buitenaf over de muren worden gegooid. De praktijk van het ‘overgooien’ moet strafbaar worden, zegt minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD).

adb

Na de massa-arrestaties uit de Sky ECC-onderzoeken is het aantal smartphones dat over de muur gegooid wordt bijna verviervoudigd. De cipiers troffen vorig jaar 308 gsm’s aan, terwijl dat er in 2021 maar 81 waren. 436 pakjes drugs — vaak in tennisballen gestopt — werden gevonden vóór gevangenen de buit konden oppikken, dat is meer dan dubbel zoveel als een jaar eerder, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Honderden van de verdachten die opgepakt werden in de Sky ECC-onderzoeken zitten in de gevangenis, vooral in Antwerpen. ‘Zij proberen hun drugshandel in de gevangenis voort te zetten. Degoutant hoe die drugscriminelen de verslaving en de miserie van vele gevangenen willen uitbuiten’, zegt minister van Justitie Van Quickenborne in de kranten.

De pakjes leiden tot extra spanningen tussen de gedetineerden, zeker als ze bij de verkeerde personen terechtkomen. De smartphones worden ook gebruikt om handlangers buiten de gevangenis aan te sturen.

Strenger bestraffen

De minister werkt een regeling uit om ‘overgooiers’ te bestraffen. Momenteel is dat immers niet altijd strafbaar. ‘Als men nu iets over de muur gooit, moeten we bewijzen dat het om een illegaal goed gaat. Dat veranderen we nu (in het nieuwe strafwetboek, red.): het overgooien zelf wordt illegaal. Er komt een geldboete voor wie dat één keer doet, daarna kan het een celstraf worden’, zei de minister bij De ochtend op Radio 1.

Het overgooien gebeurt vaak met tennisballen, af en toe zijn het drones die hun lading lossen. ‘We hebben afspraken gemaakt met de Antwerpse politie om vaker te patrouilleren tijdens kritische momenten, zoals de wandeling. We gaan ook vaker sweepings doen met drugshonden. Het drugsgebruik neemt toe in de gevangenis, we moeten dat probleem ten gronde aanpakken. Daarom willen we systematisch iedereen die binnenkomt screenen en zo nodig van een verslaving afhelpen’, aldus Van Quickenborne.