Elon Musk (links), kolonel Tom Simoens (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Elon Musk (links), kolonel Tom Simoens (rechts). © AFP/AP/RV

ANALYSE. Beslist Elon Musk over de oorlog? “Dit toont dat Europa een eigen Starlink nodig heeft”

Dat een multimiljardair strategische beslissingen kan nemen over de oorlog in Oekraïne, doet wenkbrauwen fronsen. Want zover is het gekomen, nu Elon Musk zijn satellietnetwerk Starlink niet meer laat gebruiken voor aanvallen met drones. NAVO-baas Stoltenberg zette het thema meteen op de agenda van de NAVO-top in Brussel. “Maar misschien wou Musk meer geld”, oppert kolonel Tom Simoens. Het is niet goed dat een leger en een land in oorlog voor strategische communicatie afhangen van één privébedrijf. Hoe moet het nu verder?

18 reacties

  • frans Venloo

    1 jaar geleden
    Laten wij niet vergeten dat de VS hier ook de baas is en alles beslist in stilte. Biden en Poetin zijn zeker geen vijanden integendeel ze bedisselen alles en zullen Oecraine van zijn grondstoffen beroven als de tijd er rijp voor is en hun oude vuile wapens zijn verkocht zoals in Irak . Word wakker zelensky , deze denkt dat hij de hoofdrol speelt in een film denk ik Zijn handen zijn bebloed .
  • Ann Pinxteren

    1 jaar geleden
    Dit gaat over het gebruiken van chemische wapens dmv drones! Wie, op welk niveau ook, kan dit goedpraten? Oekraïne zou veroordeeld moeten worden voor het gebruiken van chemische wapens, niet Musk die dit wil tegenhouden!
  • Werner Wynakker

    1 jaar geleden
    Groot gelijk van Musk, de Oekraïners mochten Starlink gratis gebruiken om de communicatie gaande te houden maar misbruikte het om drones te besturen.
  • Karel Valgaern

    1 jaar geleden
    Starlink is grotendeels gefinancierd door de amerikaanse overheid. Onderzoek, ontwikkeling,... Zonder subsidies zou Musk niets zijn. De meeste accounts in Oekraïne zijn betalend. Voor militaire doeleinden word ook al betaald, door verschillende landen. Voor Musk is de oorlog gewoon een win-gewest. En de laatste tijd praat hij heel vaak de russen achterna. Een deal ivm lithium (in Oekraïne) in het vooruitzicht?
  • vincent himpe

    1 jaar geleden
    Je zou toch verwachten dat het leger beter materiaal heeft dan de burgers ? Er word genoeg geld besteed aan het leger.