Van TikTok naar je eigen keuken, leer Koreaans koken als beginner: “Kip en aardappelen worden zo nog lekkerder”
Via TikTok vinden steeds meer mensen hun weg naar de Aziatische supermarkt, een trend die heel wat trendwatchers zien opduiken in het foodielandschap. Eén van de populairste keukens die in de smaak valt is de Koreaanse, maar hoe kook je die gerechten zelf? En kan je de ingrediënten op een makkelijke manier verwerken in de typisch Vlaamse keuken? Chef Ae Jin Huys deelt in enkele simpele tips hoe je eraan begint.
“Er zijn veel Koreaanse recepten die eenvoudig zijn om te maken”, begint Ae Jin Huys van cateringbedrijf Mokja. “De keuken is eerder gesofisticeerd in de samenstelling van een maaltijd. Een groot verschil met de Vlaamse keuken is dat er niet één hoofdgerecht geserveerd wordt, maar wel veel verschillende gerechten samen. De combinatie zorgt voor een mooie balans van smaken en voedingsstoffen. Uiteraard kan je zelf wel één of meerdere recepten selecteren en ze als hapje, voorgerecht of hoofdgerecht serveren om wat met de keuken te experimenteren. Of op Koreaanse wijze natuurlijk: alle gerechtjes samen op tafel zetten om te delen.”
Ook patatjes met groenten en vlees
Chef Ae Jin Huys verzamelt de smaak van Korea in ‘Proef Korea’, zo leert ze de Vlamingen kennis maken met deze smaken. “Het zijn allemaal gemakkelijke recepten met een korte bereidingstijd”, stelt de chef meteen gerust. “Enkel het laatste hoofdstuk bevat bijvoorbeeld slowfood-recepten voor wie zich verder wil verdiepen in de typerende smaakmakers. Een uitdaging voor meer ervaren fermentatieliefhebbers.”
De cover van het boek verduidelijkt effectief dat het niet zo moeilijk moet zijn. Geen exotische ingrediënten, wel gewone groenten van bij ons: bloemkool, pompoen, courgette, asperges, kool, en... patatjes. “Voor de basisingrediënten kan je gewoon bij je lokale handelaar terecht. Patatjes, groenten, vis en vlees kan je overal kopen. Het verschil zit in de smaakmakers, die geven het gerecht de Koreaanse touch.”
Koreaanse sojasaus, sojabonenpasta en chilipasta zijn de gelijken van peper en zout, maar dan veel rijker en dieper van smaak én met veel umami.
Wat kan niet ontbreken in je voorraadkast?
Een groot misverstand over de ingrediëntenlijst: die is niet zo ingewikkeld als je denkt. “Om Koreaans te koken, moet je echt geen halve kruidenwinkel in huis halen”, vertelt Huys. “Met de drie basis ‘jang’ of gefermenteerde smaakmakers kan je zowat alle recepten maken. Deze smaakmakers kan je interpreteren als de gelijken van peper en zout maar dan veel rijker en dieper van smaak én met veel umami. Zo is er ‘ganjang’, Koreaanse sojasaus. Er is relatief weinig verschil met industrieel gebrouwen sojasaus uit Japan of Korea, eventueel is de Japanse sojasaus wel een alternatief als je de Koreaanse niet vindt. Traditioneel gebrouwen is er wel een groot verschil in productie en smaak.”
Voor de twee andere smaakmakers passeer je best langs de Koreaanse afdeling in de Aziatische supermarkt. Sojabonenpasta (doenjang) en chilipasta (gochujang) vervolledigen het basislijstje. “Dit zijn typische smaken die je best in huis haalt om het juiste smaakpalet in het gerecht te krijgen. Ze zijn net als sojasaus een lange tijd houdbaar en gemakkelijk in gebruik. Ik hoop dat mensen door de recepten gaan denken: hé, kip met aardappelen? Ah, dat kan ik klaarmaken! Vaak kan je ook sommige ingrediënten makkelijk vervangen. In plaats van rijststroop kan je een andere zoetstof gebruiken die je in huis hebt, zoals honing, en Koreaans chilipoeder kan je snel vervangen door een verse chilipeper uit de supermarkt.”
Goede spijsvertering
Wie de lijst van foodtrends in 2023 aandachtig bekeek, zag dat TikTok de foodies steeds vaker richting de Aziatische supermarkt sturen. “Sinds kort komen er veel fans van Koreaanse series terecht bij mijn zaak Mokja of de Koreaanse keuken in het algemeen", vertelt Ae Jin Huys. “Ze kennen de chilipasta ‘gochujang’ door populaire kookfilmpjes op TikTok. Ze zijn helemaal ‘hooked’ en willen de gerechten die ze daar zien passeren ook in het echt leren kennen.”
Het is een keuken waar nagedacht is over de voedingswaarde van verschillende gerechten, met aandacht voor een goede spijsvertering.
Daarnaast vindt vooral de bewuste consument en mensen die sukkelen met hun eetpatroon en op zoek zijn naar gezond eten de weg naar Mokja. “Dat sluit goed aan bij mijn stijl van koken en de gerechten die ik breng: puur en natuurlijk.” Die aanpak van Ae Jin Huys heeft iets van de Koreaanse versie van Pascale Naessens. “Misschien wel”, lacht de chef.
“Een groot verschil met de Vlaamse keuken is dat oude voedingsfilosofieën de Koreaanse keuken mee hebben vormgegeven. Zo geloofde men in een zesde zintuig: het gevoel dat je lichaam krijgt door het eten, als belangrijk onderdeel van de maaltijd. In de moderne samenleving krijgen geur- en smaakbeleving een belangrijke plaats, maar de traditionele Koreaanse eetcultuur belichtte al begin 16de eeuw het belang van het effect van eten op een goede spijsvertering. Het is een keuken waar nagedacht is over de voedingswaarde van verschillende gerechten. Het is dus veel meer dan zomaar wat schaaltjes samenbrengen.”
Zin om een workshop te volgen of te proeven van de gerechten van Ae Jin Huys? Ontdek alle opties via www.mokja.be. Proef Korea komt uit bij Uitgeverij Lannoo en verschijnt op 28 februari.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”