De deelnemers blikken tevreden terug op de noodplanoefening
Ingrid Depraetere

Halle oefent noodprocedures voor carnavalweekend: "Goede onderlinge communicatie is broodnodig" 

In Halle is een grote noodplanoefening gehouden, met het oog op het carnavalweekend met halfvasten. Alle hulp- en ordediensten namen deel, net als het lokale ziekenhuis en organisator Halattraction. Naast de burgemeester van Halle zaten voor het eerst ook vertegenwoordigers van de buurgemeenten Beersel en Sint-Pieters-Leeuw mee aan de tafel. 

Wat te doen als er een ongeval gebeurt met een bus vol carnavalvierders of met één van de praalwagens in de stoet? Wie moet er tussenbeide komen als er in het feestgewoel een dode valt? Of hoe geraakt de brandweer in al die drukte ter plaatse? Het waren allemaal opgaven tijdens een grote noodplanoefening die in de raadszaal van het stadhuis van Halle werd gehouden. 

"Carnaval Halle is het grootste evenement in de regio. Op bepaalde momenten kunnen hier dan tienduizenden mensen tegelijk op stap zijn. Dus zijn we maar beter voorbereid voor het geval er zich hier ernstige incidenten voordoen",  zegt Mark Crispel, zonechef van de politiezone Zennevallei. "Daarom organiseren we regelmatig oefeningen met de hulpdiensten om zoveel mogelijk zaken te voorzien in onze draaiboeken. Het moet ook de onderlinge samenwerking tussen verschillende organisaties vlotter laten lopen."

Aan de noodplanoefening namen heel wat diensten deel: politie, brandweer, Rode Kruis, het Sint-Mariaziekenhuis, de communicatiedienst van de stad Halle en organisator Halattraction. Voor het eerst deden ook de gemeenten Beersel en Sint-Pieters-Leeuw mee met de oefening in het Halse stadhuis. 

Niets te zien

"Mensen hebben geen massa’s ambulances of brandweerwagens zien aanrijden of  sirenes gehoord. Het ging om een zogeheten tafeloefening. Onze noodplanners leggen ons een aantal scenario’s voor en dan bekijken we vanuit de commandopost hoe we best reageren. Een theoretische oefening dus die in de praktijk wel haar nut heeft bewezen", zegt Crispel. 

Een van de behandelde scenario’s was dat er een bus vol feestvierders een zwaar ongeval had op het grondgebied van Beersel. Op de bus zaten vooral inwoners uit Sint-Pieters-Leeuw op weg naar carnaval in Halle. De deelnemers bekeken wat er dan moet gebeuren in de drie betrokken gemeenten. Bijvoorbeeld, kan het ziekenhuis in Halle een grote stroom van extra slachtoffers aan en wordt er niet teveel medische en andere hulp weggehaald uit de feestzone waar op dat moment volop wordt gefeest? 

"Om zulke situaties de baas te kunnen is een goede onderlinge communicatie broodnodig", zegt politiewoordvoerder Jeroen Beke-Smets. "De concrete resultaten van de oefening worden nog verder intern geëvalueerd. In elk geval was iedereen overtuigd van het nut van zo’n grote noodplanoefening. Bedoeling is om zulke oefeningen ook te houden in Beersel en in Sint-Pieters-Leeuw."

Meest gelezen