GDA/El Comercio/Perú - Todos los derechos reservados. Prohibido el uso o reproducción de esta imagen en Perú

Historische ruïnes van Machu Picchu weer open voor toeristen, ondanks aanhoudende protesten in Peru

Toeristen kunnen weer naar de Inca-stad Machu Picchu in Peru. Eind januari gingen de historische ruïnes er dicht door aanhoudende onrust in de regio. Er zijn nog steeds veel protesten in het land, maar de belangrijkste toeristische trekpleister is nu dus opnieuw geopend.

De bekende ruïnes zijn uiteindelijk iets meer dan drie weken dicht geweest. Eind januari besliste het ministerie van Cultuur van Peru om de site te sluiten door de aanhoudende onrust in het land. 400 toeristen kwamen er toen vast te zitten omdat de treinsporen beschadigd waren door het protest. De trein is naast het Inca-pad immers de enige manier om Machu Picchu te verlaten.

Werelderfgoed

De Inca-stad Machu Picchu in het Andesgebergte in Peru is de belangrijkste toeristische trekpleister van het Zuid-Amerikaanse land. Sinds 1983 staat het op de Unesco-werelderfgoedlijst. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen de site.

Machtswissel

Het protest brak los begin december, na de afzetting van de linkse president Pedro Castillo. Castillo werd aan de kant gezet omdat hij het parlement wilde ontbinden en een noodregering wilde installeren in een poging een afzettingsprocedure tegen hem te voorkomen. Dat had het omgekeerde effect: hij werd opgepakt en kreeg 18 maanden voorarrest.

Dina Boluarte, vicepresident onder Castillo, volgt hem sindsdien op. Maar veel Peruvianen eisen dat ze aftreedt omdat ze niet democratisch verkozen is en niet tegemoet komt aan hun eisen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Pedro Castillo
JORGE CERDAN / GEC
Dina Boluarte
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Protest

Sinds december komen de inwoners van Peru daarom massaal op straat. Vooral in het achtergestelde zuiden van het land, waar ook Machu Picchu ligt, is er fel protest. Op verschillende plaatsen mondden de betogingen uit in geweld en was er een hardhandig optreden van ordediensten. Er vielen al meer dan 40 doden. Dat doet de woede jegens Boluarte enkel toenemen.

Protest in Lima
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Boluarte hoopt met vervroegde verkiezingen het land uit de zware crisis te loodsen. Voor de toeristische sector in het land is er alleszins een lichtpunt want sinds vandaag is Machu Picchu weer open.

"Super goed nieuws", reageert Annelies Haemerlinck in "De wereld vandaag" op Radio 1. Haemerlinck baat het reisagentschap Vamos Expeditions uit in Peru. "Wij organiseren rondreizen in Peru en iedereen wil natuurlijk Machu Picchu gezien hebben."

"Rond de regio van Cuzco en Machu Picchu waren er veel protesten en wegblokkades dus het was heel moeilijk om reizen te organiseren. Bijna alle reizen werden in januari, februari en maart gecanceld."

"Op een bepaald moment waren de protesten hevig, maar het is wel aan het uitdoven. Er zijn hier en daar nog wegblokkades, maar de politie helpt om die weg te krijgen."

Beluister hier het volledige gesprek met reisagent Annelies Haemerlinck uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen