© VRT - Joost Joossen

MNM-stem Dorianne Aussems nam pauze na overlijden grootmoeder: "Wat je doet, is niet belangrijker dan hoe je je voelt"

Radiopresentator Dorianne Aussems was enkele weken niet in "Generation M" op MNM te horen na het overlijden van haar grootmoeder. Dat vertelde ze gisterenavond na haar terugkomst, in een emotioneel gesprek met regisseur Charlie Dewulf. Aussems nam wat tijd voor zichzelf en werd naar eigen zeggen geïnspireerd door een eerdere getuigenis van Dewulf. "Als je voelt dat er iets zwaars in je zit, doe daar iets mee", roept Aussems op.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan terecht bij Tele-Onthaal op het gratis nummer 106 en op de website www.tele-onthaal.be.

Een tijdje terug getuigde de jonge regisseur en scenarist Charlie Dewulf (die/hen/hun) over hun mentale problemen en donkere gedachten. Dewulfs beide ouders stapten op korte tijd na elkaar uit het leven, terwijl Dewulf aan de onlinereeks "Liefdestips aan mezelf" bezig was. "Praten is ontzettend belangrijk bij mentale problemen, maar daar vonden mijn mama en papa geen taal voor", getuigde die daarover in oktober vorig jaar op Radio 1.

De reeks die Dewulf toen aan het maken was, is intussen afgewerkt en te zien op Go Play. Bij MNM blikt die nu terug op het woelige productieproces. "De dag na de opnames is mijn mama uit het leven gestapt, midden tijdens de montageperiode was dat mijn papa", vertelt Dewulf op MNM. "Net op de dag dat we een suïcide-scène aan het monteren waren. Dat was heel absurd." De reeks heeft hun naar eigen zeggen wel enorm geholpen en bood een uitlaatklep.

Tegelijk wil de regisseur – opnieuw - benadrukken dat praten in moeilijke omstandigheden belangrijk is. Door over je zorgen te praten, smijt je je steentjes uit je figuurlijke rugzak. "Het is zo belangrijk om het te doen, even pauze te nemen en die rugzak neer te zetten", zegt die. "Als je niet klaar bent om te praten, blijf dan alsjeblief niet doorgaan of doorwerken. Mijn ouders wilden niet toegeven dat die rugzak er was, tot het hen gewoon naar beneden heeft gehaald."

Het verhaal van Dewulf is blijven hangen bij MNM-presentator Dorianne Aussems. Het heeft haar naar eigen zeggen geholpen bij het verlies van haar grootmoeder. Dat overlijden bracht bij Aussems heel wat verdriet naar boven, omdat het haar deed denken aan het eerdere overlijden van haar moeder. "Het is letterlijk door mensen als jij (red. Dewulf) dat ik besefte dat er ook een andere manier is dan je verdriet telkens weg te duwen en te blijven doorgaan", zegt ze daarover.

Aussems besloot daarop enkele weken thuis te blijven. "Als je voelt dat er iets zwaars in je zit, doe daar iets mee", zegt de MNM-presentator. "Hetgeen wat je aan het doen bent, is niet belangrijker dan dat wat je voelt. Ik had het zo moeilijk met het gevoel van zwak te zijn. Ik heb de afgelopen weken het belang van vrienden en familie gezien, en dat is de wereld. Werken en school natuurlijk ook, maar stilstaan bij je gevoelens ook echt."

BEKIJK - "Als je voelt dat er iets zwaars in je zit, doe daar iets mee":

Videospeler inladen...

Meest gelezen