Premier De Croo roept Nationale Veiligheidsraad samen over Oekraïne en drugscriminaliteit

Premier Alexander De Croo (Open VLD).© epa-efe

De Nationale Veiligheidsraad komt donderdag samen om het te hebben over de oorlog in Oekraïne en de aanpak van de drugscriminaliteit in ons land. Onder meer de rol van de drugscommissaris wordt besproken, alsook de versterking van de scheepvaartpolitie.

belga, jfja

Twaalf maanden na de Russische invasie zal de Nationale Veiligheidsraad donderdag de situatie in Oekraïne bespreken, alsook de impact ervan op de Belgische nationale veiligheid. Op de veiligheidsraad zal ook de aanpak van de drugsgerelateerde criminaliteit en de uitvoering van de Nationale Cybersecurity Strategie worden besproken. Een concrete aanleiding of dreiging is er voor alle duidelijkheid niet. De bijeenkomst werd al maanden geleden ingepland bij wijze van opvolging van Oekraïne en de narcoterreur, zo valt op meerdere kabinetten te horen.

Wat het drugsgeweld betreft, zal de rol van de drugscommissaris verder besproken worden. Dat wordt nu zeker een magistraat maar een naam zou morgen nog niet bekendgemaakt worden. De gesprekken daarover zijn nog lopende.

Havenbeveiliging

Ook de versterking van de scheepvaartpolitie en de beveiliging van de haven zou morgen besproken worden. Eerder opperde De Croo voor de oprichting van een havenkorps: meer agenten die opereren op het terrein rond de haven.

   • Premier Alexander De Croo pleit voor havenkorps

Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad geven premier De Croo en ministers van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een persconferentie. Die zal rond 11 uur van start gaan.