© ATV

Met één ticket parkeren in park-and-rides én traject voortzetten via openbaar vervoer: Antwerpen proeftuin voor combiticket

Antwerpen -

Nog voor de zomer start een proefproject waarbij gebruikers van een van de park-and-rides rond Antwerpen met hetzelfde ticket op tram en bus kunnen. De stad Antwerpen is al langer vragende partij voor dergelijk combiticket.

Patrick Van de Perre

De introductie van een combiticket zou gebruikers van park-and-rides de mogelijkheid geven om met één en hetzelfde ticket het eigen voertuig te kunnen parkeren en vervolgens de bus of de tram heen en terug te nemen.

Op dit moment kan dat niet en moeten mensen die hun auto in een park-and-ride achterlaten vervolgens apart een ticket kopen om de tram of bus heen en terug te rijden. Een combiticket moet ervoor zorgen dat mensen sneller bereid zijn om hun auto achter te laten aan de rand van de stad om daar over te stappen op het openbaar vervoer.

Daarom start openbaarvervoersbedrijf De Lijn binnenkort met een proefproject in Antwerpen en Gent. Deze twee steden hebben het grootste aanbod van openbaar vervoer en park-and-rides, waardoor ze het meest geschikt zijn om het systeem te testen.

“Motivatie om aan rand van stad te parkeren”

“Met het invoeren van combitickets willen we nog meer reizigers motiveren om te parkeren aan de rand van de stad. Daar kunnen ze vlot overstappen op het openbaar vervoer. Zo stimuleren we combi-mobiliteit, wat bijdraagt aan het realiseren van de modal shift”, zegt Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Het is de minister haar bedoeling om na het proefproject het combiticket in alle Vlaamse centrumsteden en mobiliteitsknooppunten uit te rollen. Het proefproject in Antwerpen en Gent is op de eerste plaats een technische aangelegenheid.

Er zal onder meer gekeken worden naar de manier waarop dergelijk tickets verdeeld worden en hoe die zowel in het park-and-rides als het openbaar vervoer gebruikt kunnen worden. Verder wordt ook gekeken hoe klanten op het aanbod van een combiticket reageren.

De prijs van een combiticket en wanneer het systeem voor iedereen in gebruik kan genomen worden is nog niet bekend. Wel is de hoop dat dit nog voor het einde van dit jaar kan gebeuren. De Lijn gaat binnenkort alvast met de stad Antwerpen rond de tafel zitten om het proefproject in goede banen te leiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen