Forse kritiek dag na heisa met asielzoekers: niet genoeg kamers geboekt, geen eten en niemand op de hoogte

Er waren te weinig kamers gereserveerd en aan eten was niet gedacht. Een dag nadat twee bussen met asielzoekers onaangekondigd arriveerden aan een hotel in Sint-Pieters-Leeuw, is burgemeester Jan Desmeth (N-VA) nog steeds erg kritisch voor hoe alles gelopen is. “Ik heb heel hard het gevoel dat ik in een politiek spel beland ben”, zegt hij op Radio 1. Ook Theo Francken (N-VA), gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie, veroordeelt op Radio 1 met klem wat er zich heeft afgespeeld. “Ik heb al veel meegemaakt, maar hierdoor viel ik toch van mijn stoel.”

gjs

Niemand had zich woensdag de moeite getroost om met Jan Desmeth, de N-VA-burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, te praten alvorens bussen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB 163 migranten van het kraakpand in de Paleizenstraat in Brussel naar een hotel in Ruisbroek brachten. Die kreeg plots bezorgde telefoontjes van zijn bevolking. Niet alleen de burgemeester, ook verschillende ministers reageerden verontwaardigd: “Deloyaal gewoon.”

LEES OOK. 163 migranten uit Paleizenstraat naar hotel in Sint-Pieters-Leeuw gebracht, maar burgemeester wist van niks: “Dumpingpraktijken”

De ochtend na de feiten zit burgemeester Desmeth nog flink verveeld met de zaak, zo maakt hij duidelijk op Radio 1. “Ik was gisteren heel erg ontstemd, ja”, zegt Desmeth. “Als burgemeester ben je toch verantwoordelijkheid voor de veiligheid en de volksgezondheid binnen je gemeente. En dan is het gewoon niet correct hoe dit verlopen is.”

In de twee bussen zaten 83 mensen die medisch gescreend waren bij aankomst. Zij kregen meteen een van de 60 gereserveerde kamers in het hotel. Daarnaast zaten er nog 80 mensen op die niet medisch gescreend waren. “Zij werden naar een Brussels ziekenhuis gebracht en daar onderzocht.” Een deel van hen werd daar gehouden omdat onder meer schurft vastgesteld werd, anderen keerden wel terug naar het hotel en sliepen daar.

Geen eten

Wat Desmeth nog tegen de borst stoot, is dat er te weinig kamers geboekt waren en dat er bovendien geen eten voorzien was. “Er waren eerst maar 30 kamers voor 3 personen geboekt, voor 90 personen dus. Maar ze waren met veel meer. Bovendien was er geen ontbijt en geen warme maaltijd ‘s avonds voor hen voorzien. Dat kan je toch niet maken? We hebben dan nog geregeld dat er vanuit Brussel eten gebracht wordt. Ook de komende dagen zal dat zo zijn. Daar is vandaag nog overleg voor. Maar dan is de vraag: wat daarna?”

Nog volgens de burgemeester schrokken ze op het kabinet van Brussels minister-president Vervoort toen hij woensdag belde. “Oei, ligt Sint-Pieters-Leeuw in Vlaanderen, zeiden ze. Ik heb heel erg het gevoel dat ik in een politiek spel beland ben tussen Brussel en de staatssecretaris. Er is geen plan voor die mensen, ik heb het gevoel dat echt met hen gesold wordt.”

Francken: “Viel van mijn stoel”

© BELGA

Ook voor N-VA-burgemeester en Kamerlid Theo Francken, die zelf nog staatssecretaris voor Asiel en Migratie was, is wat woensdag gebeurd is een schande. “Ik heb al veel meegemaakt in mijn politieke carrière, maar daar ben ik toch door van mijn stoel gevallen”, zei hij donderdagochtend op Radio 1. “Jan (Desmeth, nvdr) liet me weten dat er twee bussen van de MIVB toegekomen waren met alleenstaande mannen die moesten overnachten in hotel Ibis. Behalve het hotel wist niemand van iets. Dat kan toch zomaar niet? Dat hoort niet.”

Voorbereiden

In dergelijke gevallen moet de lokale overheid van tevoren op de hoogte gebracht worden om zich voor te bereiden en ook de buurt te informeren, vindt Francken. “Zijn daar mensen bij met een strafblad? Hebben er mensen medische zorg nodig? Dat moet je toch weten voor ze komen. Daar moet je je toch op kunnen voorbereiden? Je moet de burgemeester daar toch van op de hoogte brengen? Anders veroorzaak je chaos, en dat is wat hier gebeurd is.” De kamers in het hotel werden dan wel geboekt door een daklozenorganisatie, maar die werd door de Brusselse regering opgericht en telt vertegenwoordigers van die regering. Geen excuus dus, aldus Francken.

Maar Eric Mercenier, kabinetschef van Vervoort, verduidelijkte donderdag in een tweet dat er juist wel voorafgaand contact is geweest. “De operationeel directeur van de Brusselse politiezone zou contact gehad hebben met de betrokken politiezone in Vlaams-Brabant en daarnaast zou de Brusselse gouverneur Sophie Lavaux ook contact opgenomen hebben met de Vlaams-Brabantse gouverneur Jan Spooren”, klinkt het bij Vervoort. Gouverneur Spooren zegt in een reactie aan Belga dat hij pas op de hoogte is gebracht toen de asielzoekers al op de bus stapten, maar niet vroeger dan dat.

De gang van zaken, die ook binnen de Vlaamse regering al bekritiseerd werd omdat “Brussel het probleem gewoon doorschuift naar Vlaanderen”, is bij Francken in het verkeerde keelgat geschoten. Gevraagd naar een oplossing voor het probleem, kijkt hij vooral naar de lange termijn. “Een massale ontradingscampagne moet er komen. Er honderdduizenden euro’s tegenaan gooien met stevige beelden om te ontraden dat mensen naar België komen. Ik zie dat andere landen, zoals Nederland en Denemarken, dat al doen. Wij vooralsnog niet. Laat ons daarmee beginnen. Dan zal het aantal aanvragen dalen en begint het probleem zichzelf op te lossen.”

Op straat geslapen

Afgelopen nacht hebben ook nog heel wat mensen op straat in Brussel geslapen. Hoe het met hen verder moet, is een even groot vraagteken.

LEES OOK. STANDPUNT. Niet méér schandelijke ‘Paleizenstraten’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER