Sommige raketten zouden zijn afgevuurd vanuit langeafstandsbommenwerpers type Tu-95 (archieffoto).
Russian Defense Ministry Press Service

Rusland bombardeert opnieuw verschillende delen van Oekraïne: "16 van de 36 raketten uit de lucht gehaald" 

Rusland heeft opnieuw tientallen raketten afgevuurd op Oekraïne. Volgens de Oekraïense opperbevelhebber werden 16 van de 36 raketten uit de lucht gehaald. Van degene die wel insloegen, hebben sommige kritische infrastructuur geraakt.

Vanuit verschillende hoeken kreeg Oekraïne vanmorgen een zoveelste reeks luchtaanvallen over zich heen. Volgens de Oekraïense opperbevelhebber Valerii Zaluzhnyi vuurde het Russische leger raketten af vanuit jets boven de Kaspische Zee, boven de Russische regio Koersk (ten noordoosten van Oekraïne) en boven de Oekraïense regio Melitopol (in het zuiden van Oekraïne, momenteel bezet en geannexeerd door Rusland). Ook vanop een fregat op de Zwarte Zee zijn raketten afgevuurd.

Volgens de opperbevelhebber ging het in totaal om 36 Russische raketten en zijn 16 daarvan uit de lucht gehaald. Van de raketten die wel insloegen, hebben sommige volgens de opperbevelhebber kritische infrastructuur geraakt. Ze kwamen neer in het noorden en het westen van het land en onder meer ook in de centrale regio Dnipropetrovsk. Wat er geraakt is, is nog niet duidelijk.

De nieuwe luchtaanvallen volgen op een eerdere reeks aanvallen minder dan een week geleden. Toen werden verschillende energiecentrales in 6 verschillende regio's geraakt. Ook Kiev was toen een doelwit, maar het Oekraïense luchtafweersysteem boven de hoofdstad slaagde erin de raketten uit de lucht te halen.

Intussen gaat het Russische grondoffensief in het oosten van het land onverminderd voort. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie voert Rusland "de klok rond" aanvallen uit. "De situatie is er gespannen." Het opzet van dat offensief is om de volledige controle te krijgen over de Donbas, de oostelijke regio bestaande uit de provincies Loegansk en Donetsk. 

Op dit moment woedt de hevigste strijd om het stadje Bachmoet, in Donetsk. Al maanden proberen de Russen het stadje in te nemen. Ondanks het hevige en schijnbaar succesvolle verzet staan de Oekraïense militairen er onder zware druk, omdat Rusland alsmaar meer manschappen lijkt aan te voeren.

Meest gelezen