Belga

Georgische man overleden in Centrum voor Illegalen in Merksplas, hij was in hongerstaking

Een 38-jarige man uit Georgië die in hongerstaking was, is in het Centrum voor Illegalen in Merksplas overleden. Of de hongerstaking iets te maken had met zijn dood is niet zeker. Het Antwerpse parket onderzoekt de exacte doodsoorzaak.

In het Centrum voor Illegalen in Merksplas is woensdagochtend een man van 38 overleden. De man was al enkele dagen in hongerstaking. "Het gebeurt wel vaker dat bewoners in hongerstaking gaan en zij worden dan medisch heel nauw opgevolgd. Hij was kort voor zijn overlijden nog een medische check-up gekregen en daar was niets alarmerends uitgekomen. Voor ons kwam zijn overlijden dan ook als een verrassing", zegt Paulien Blondeel van de Dienst Vreemdelingzaken.

"Waarom de man precies in hongerstaking was, is altijd moeilijk te zeggen. Maar het is wel zo dat hij een aanvraag had gedaan om naar Frankrijk uitgewezen te worden, omdat zijn vrouw daar woont. Die aanvraag was afgewezen en dat kan een trigger zijn geweest voor de hongerstaking", zegt Blondeel. Het Antwerpse parket voert een onderzoek naar de doodsoorzaak.

Commotie in centrum

Nadat het nieuws bekendraakte in het centrum, ontstond er commotie onder de bewoners. "De politie is tussengekomen, maar de rust is ondertussen weergekeerd. Een paar personen die agressief gedrag vertoonden, zijn in een aparte kamer gezet", aldus Blondeel.

Meest gelezen