© EPA-EFE

China zet defensieconcern Lockheed Martin op zwarte lijst

China heeft het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin, bekend van de straaljager Joint Strike Fighter, toegevoegd aan zijn zwarte lijst van “onbetrouwbare bedrijven”. Dat gebeurt wegens wapenverkopen aan Taiwan, meldde het Chinese ministerie van Handel donderdag.

gjs
Bron: BELGA

Een dochteronderneming van het Amerikaanse defensie- en luchtvaartconcern Raytheon Technologies belandde om dezelfde reden op de zwarte lijst. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en duldt geen buitenlandse inmenging in Taiwan, dat zichzelf als onafhankelijk ziet. Het eiland heeft een eigen regering in de hoofdstad Taipei.

Vorig jaar september keurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de verkoop van Amerikaans militair materieel aan Taiwan goed, nadat China zijn militaire activiteiten rond Taiwan had opgevoerd. Lockheed Martin en Raytheon Technologies zijn de twee grootste defensieconcerns van de Verenigde Staten. Raytheon maakt onder meer radars en andere elektronische systemen voor militaire toepassingen in de lucht, op zee en aan land.

Door de plaatsing op de zwarte lijst mogen Chinese bedrijven geen zaken meer doen met Lockheed Martin en het Raytheon-onderdeel Missiles & Defense. Ook mogen de twee bedrijven geen nieuwe investeringen meer doen in China. Ze krijgen ook een boete van tweemaal de waarde van de contracten van de wapenverkopen aan Taiwan. Bovendien zullen de werk- en verblijfsvergunningen voor het management van de twee bedrijven worden ingetrokken en mogen ze China niet meer in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer