De fabriek van Tesla in Buffalo, New York.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Tesla ontslaat tientallen werknemers in fabriek in VS "uit vergelding voor de oprichting van een vakbond"

Tesla, de Amerikaanse fabrikant van onder meer elektrische auto's en energieopslagsystemen, heeft tientallen werknemers uit een fabriek in Buffalo ontslagen, een dag nadat ze hadden aangekondigd dat ze een vakbond zouden oprichten. Volgens de ontslagen werknemers is er een duidelijk verband.

Afgelopen dinsdag maakten de werknemers van de afdeling Autopilot van de fabriek in Buffalo, in de staat New York, aan het management bekend dat ze een vakbond zouden oprichten. Ze vroegen het management ook om zich neutraal op te stellen. In de afdeling Autopilot werken meer dan 800 mensen aan technologie voor zelfrijdende auto's.

Een dag na de aankondiging heeft Tesla tientallen werknemers van die afdeling de laan uit gestuurd. Volgens de ontslagen werknemers gaat het om een "onrechtmatig" ontslag, "als vergelding voor vakbondsactiviteiten". Volgens hen is de ontslagronde ook bedoeld om anderen te ontmoedigen om een vakbond op te richten.

De ontslagen werknemers hebben een klacht ingediend bij de National Labor Relations Board, een organisatie die toeziet op de correcte toepassing van het arbeidsrecht. Ze hopen op een tussenkomst van een federale rechtbank, "om te voorkomen dat de rechten van werknemers onherstelbaar vernietigd worden door het onwettelijke beleid van Tesla".

"Extreme" controles

In de fabriek in Buffalo werken in totaal zo'n 1.600 mensen. Uit getuigenissen van het personeel op de afdeling Autopilot moet blijken dat Tesla "extreem" streng controleert wat het personeel invoert in de computer, om zo te meten hoeveel werk ze per dag verzetten. Dat zou er toe leiden dat sommige werknemers zelfs geen pauzes meer durven te nemen om naar het toilet te gaan. Het personeel eist ook een hoger loon.

Dat Tesla-CEO Elon Musk geen fan is van vakbonden, is al langer bekend. In 2022 oordeelde de National Relations Labor Board al eens dat Tesla werknemers in Florida op een illegale manier het zwijgen heeft opgelegd door er bij hen op aan te dringen om niets te zeggen over hun loon of het ontslag van collega's. Praktijken die ingaan tegen het federale arbeidsrecht.

Eerste vakbond

De vakbond in de fabriek in Buffalo zou, eenmaal opgericht, de eerste zijn die actief is bij Tesla. Een eerdere poging om een vakbond in Buffalo op te richten én een poging in Fremont, in Californië, draaiden op niets uit. Volgens de National Relations Labor Board heeft Tesla in Fremont sommige werknemers illegaal onder druk gezet. Een uitspraak waartegen Tesla in beroep is gegaan.

Tesla is niet het enige bedrijf in de Verenigde Staten dat niet hoog oploopt met vakbonden. Ook andere grote, winstgevende bedrijven, zoals Amazon en Google, proberen de vorming van vakbonden zoveel mogelijk tegen te houden.

Meest gelezen