Rob Engelaar

Albanese drugsbende opgerold dankzij gegevens Sky ECC-telefoons

Politie en gerecht hebben dertien personen gearresteerd dankzij gegevens van Sky ECC-telefoons. Dat gebeurde eergisteren bij verschillende huiszoekingen in West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De speurders vonden 100.000 euro cash, een groot aantal smartphones en twee wapens.

Bij de huiszoekingen zijn negen mannen van Albanese afkomst aangehouden. Eén vrouw is vrij onder voorwaarden. Er werden ook vijf voertuigen weggetakeld. Op een adres ontdekte de politie resten van een cannabisplantage. Er werd voor 200.000 euro geblokkeerd op verdachte rekeningen.

De huiszoekingen kaderden in een onderzoek naar internationale drugshandel en witwassen. Het dossier werd door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van West-Vlaanderen opgestart met elementen uit het SKY ECC-dossier. De ontcijferde gegevens legden de manier van werken bloot. Uit onderzoek bleek dat de activiteiten ook na het neerhalen van SKY ECC werden verdergezet.

Voor de hele operatie zette de Federale Gerechtelijke Politie zeventig speurders in. De speciale eenheden en de dienst hondensteun stonden hen bij. Ook de lokale politiezones leverden steun. 

Huiszoekingen Antwerpen

Gisteren werden bij zeven huiszoekingen ook twee mannen aangehouden voor drugshandel dankzij ontcijferde gegevens van Sky ECC. Dat meldt het parket Antwerpen. 

De twee zouden in 2020 840 kilo cocaïne ingevoerd hebben en tussen 12 november 2020 en 7 februari 2021 10,7 miljoen euro aan drugsgeld getransporteerd hebben. Ze zouden ook een medewerker van een expeditiebedrijf ingeschakeld hebben om gegevens vanuit de haven door te spelen. 

Meest gelezen