Malpass neemt ontslag als directeur van de Wereldbank 

In juni, een jaar voor het einde van zijn termijn, zal David Malpass voor de laatste keer als directeur van de Wereldbank door het leven gaan. Sinds zijn bedenkelijke uitspraken over de klimaatverandering wordt de druk opgevoerd om de fakkel door te geven.

Waarom is dit belangrijk?

De Wereldbank helpt ontwikkelingslanden met onder meer financiering, beleidsadvies en onderzoek. Malpass besloot “dat het tijd was voor hem om nieuwe uitdagingen aan te gaan”.

In het nieuws: Malpass zal in juni opstappen als directeur van de Wereldbank. Een echte reden geeft hij niet, maar wellicht kon hij de kritiek na zijn ongelukkige uitspraken over de klimaatverandering niet van zich afschudden.

Geen wetenschapper

  • Het vertrek van Malpass komt kort nadat de Wereldbank in januari bekendmaakte zich meer te gaan focussen op het klimaat. Een richting die de instelling al langer wou uitgaan.
  • Malpass kon een record aan financiering verwerven voor de Bank, daarnaast kreeg hij ook de globale COVID-pandemie en de oorlog in Oekraïne op z’n bord.
  • Maar het waren zijn uitspraken over klimaatverandering die hem de das omdeden. In september wou hij niet bevestigen dat de verbranding van fossiele brandstoffen bijdraagt aan de klimaatverandering. Uiteindelijk, in een hoek gedreven, probeerde Malpass het thema af te sluiten met de woorden: “ik ben geen wetenschapper”.
  • Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen bedankte Malpass voor zijn diensten. “De wereld heeft baat gehad bij zijn sterke steun aan Oekraïne die het tegen Ruslands illegale invasie moest opnemen, zijn vitale werk voor de Afghaanse bevolking en zijn inzet voor de schuldverlaging van lageloonlanden.”

Trump

  • Malpass werd in 2019 benoemd door voormalig president Trump. De Verenigde Staten zijn de grootste aandeelhouder van de Wereldbank en wijzen daarom de directeur aan. Hij zal vier van de vijf jaar waarvoor hij benoemd was hebben uitgezeten.
  • De bal ligt nu dus in het kamp van president Biden om een nieuwe directeur te kiezen. Wie het zal worden is nog niet bekend, maar er wordt verwacht dat het iemand zal zijn die de groene koers van Biden zal verderzetten.

(ns)

Meer