© Belga, Joren De Weerdt

Beerschotfans bezoeken Africamuseum als alternatieve straf: eerst grappen en grollen, dan aandachtig luisteren naar geschiedenisles

Donderdag hebben een tiental supporters van Beerschot een uitgebreide rondleiding gekregen in het Africamuseum in Tervuren. Het museumbezoek was een alternatieve straf die door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) aan de club werd opgelegd na het zingen van racistische spreekkoren tijdens de uitwedstrijd tegen RWDM.

Koen Frans

Vier maanden geleden had een deel van de Beerschotsupporters zich niet van zijn fraaiste kant laten zien in de uitwedstrijd tegen RWDM. Op minstens drie verschillende momenten scandeerde het bezoekersvak “dat is een vak vol makakken” richting de supporters van de ploeg uit Molenbeek. Beerschot had nog een voorwaardelijke straf van vorig seizoen boven het hoofd hangen en vreesde dat het voor deze racistische spreekkoren opnieuw één of meerdere wedstrijden achter gesloten deuren zou moeten spelen. Zover kwam het niet. Om een zwaardere sanctie te vermijden moest de club van de Kamer tegen Racisme en Discriminatie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) tweemaal een delegatie naar het Africamuseum in Tervuren sturen.

LEES OOK. Beerschot waarschuwt: “Bij de volgende biergooier geen drank meer in de tribunes”

Zo’n alternatieve straf is niet nieuw in het Belgisch voetbal. In het verleden konden voetbalsupporters die zich in een voetbalstadion racistisch of discriminatoir hadden uitgelaten verplicht worden om een vormingstraject te volgen bij Kazerne Dossin in Mechelen. Donderdag kwamen er voor zo’n vormingstraject voor het eerst ook voetbalsupporters op bezoek in het Africamuseum in Tervuren.

Stadionverbod

De aanwezige Beerschotsupporters lieten ons meteen vrij duidelijk verstaan dat ze niet herkenbaar in de krant wilden staan. Er zaten dan ook enkele mannen van ‘Vak I’, de harde kern, tussen. Ze werden in het Africamuseum vergezeld door een medewerker van de Pro League en door Luther Rommens, de persverantwoordelijke van de club. Hij stond ons wel te woord. “Deze supporters hebben bijna allemaal een dag verlof genomen op hun werk en doen dit uit liefde voor de club en om wat meer bewustzijn te creëren”, zegt Rommens.

© Joren De Weerdt

“Of ze allemaal aanwezig waren tijdens die bewuste wedstrijd op RWDM? Nee, toch niet. Sommigen onder hen hebben een stadionverbod en mogen momenteel geen enkel voetbalstadion betreden. Maar de meeste supporters die hier vandaag aanwezig zijn, waren er wel degelijk bij in Molenbeek. Ze zijn daarom niet per definitie allemaal schuldig aan het zingen van dat racistisch spreekkoor. Ze zijn wel allemaal lid van een officiële supportersclub van Beerschot. Dat was immers een van de voorwaarden van de voetbalbond.”

Constructief en actief

Het bezoek in Tervuren begon aan het Paleis der Koloniën waar koning Leopold II voor de Wereldtentoonstelling van 1897 meer dan tweehonderd Congolezen in traditionele dorpen had laten onderbrengen als attractie voor het publiek. De groep wandelde van daar naar het hoofdgebouw van het museum. Onderweg werd er gegrapt en gegrold, maar toen Bart Deputter van het Africamuseum een korte geschiedenisles gaf over het Belgisch kolonialisme luisterden de Beerschotsupporters zeer aandachtig. “In eerste instantie willen we onze bezoekers wat historisch perspectief meegeven, maar we bespreken uiteraard ook de stereotiepe gedachten die tot discriminatie kunnen leiden. Het is een traject van bewustwording”, zei Deputter achteraf.

© Joren De Weerdt

De alternatieve straf eindigde voor de Beerschotsupporters met enkele workshops. En ook bij dat onderdeel werkten ze uitstekend mee. Luther Rommens was tevreden over het museumbezoek en over het gedrag van de fans van zijn club. “Ik denk dat de medewerkers van het Africamuseum aangenaam verrast waren over het enthousiasme en engagement van onze supporters. Ze hebben zich constructief opgesteld en hebben zeer actief deelgenomen aan de workshops. Een geslaagde voormiddag.” Donderdag 30 maart wordt een tweede delegatie van Beerschotsupporters in Tervuren verwacht.

KBVB: “We willen betrokkenen de kans geven om tot inzicht te komen”

“Dit soort alternatieve maatregelen past binnen ons actieplan Come Together”, zegt Samia Ahrouch, inclusiemanager bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). “Dat plan heeft een repressief karakter, maar we willen uiteraard ook sensibiliserend werken. Harde straffen kunnen immers averechts werken, terwijl we in eerste instantie een mentaliteitsverandering teweeg willen brengen. We werken dit soort alternatieve maatregelen sinds kort uit met vier partners die we zorgvuldig hebben gekozen: de Kazerne Dossin, het Africamuseum, Rainbow House en Play For Peace. We willen supporters, spelers of trainers, die zich discriminerend hebben opgesteld, de kans geven om tot inzicht te komen. Het project staat op dit moment nog in zijn kinderschoenen, het is dus onmogelijk om het effect al uit te drukken in cijfers. Op lange termijn hopen we dat deze maatregelen ook effectief een positieve impact zullen hebben op het gedrag van alle betrokkenen.” (kofr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER