VIDEO. Nigel Farage vergelijkt Europees Parlement met de maffia

De resolutie waarin het Europees Parlement zijn prioriteiten uitzet voor de onderhandelingen over de Brexit, is woensdag door een grote meerderheid van de parlementsleden goedgekeurd. Het Britse europarlementslid Nigel Farage maakte het even te bont tijdens het debat dat aan de stemming vooraf ging.

avh, bvb

De resolutie waarin het Europees Parlement zijn prioriteiten uitzet voor de onderhandelingen over de Brexit, is woensdag door een grote meerderheid van de parlementsleden goedgekeurd. De meeste Belgische leden van het EP stemden voor, enkel de vier N-VA'ers onthielden zich, terwijl Gerolf Annemans (Vlaams Belang) tegen stemde.

De resolutie was een gezamenlijk initiatief van de EVP, de sociaaldemocratische S&D, de liberalen en de groenen. Uiteindelijk sloot ook de extreemlinkse GUE/NGL zich bij hen aan, zodat een comfortabele meerderheid van 516 stemmen voor, 133 tegen en 50 onthoudingen gevonden werd.

In de tekst zet het parlement de rode lijnen uit voor de Brexit-onderhandelingen die over enkele weken met Londen worden aangeknoopt. Het parlement onderhandelt niet mee, maar zal op het einde van de rit over het uiteindelijke Brexit-akkoord moeten stemmen.

De parlementsleden stellen de rechten van de Europese burgers voorop, herinneren eraan dat toegang tot de interne markt altijd gepaard moet gaan met het respecteren van de vier fundamentele vrijheden en met het toezicht door het Europees Hof van Justitie en verwerpen het Britse voorstel om de gesprekken over de Brexit en de toekomstige Europees-Britse relaties tegelijkertijd te voeren.

Farage zorgt voor opschudding

Tijdens het debat was er even opschudding toen het Britse Europarlementslid Nigel Farage de EU vergeleek met de maffia. Farage is van mening dat Brussel Londen geld schuldig is. "Je moet ons zien als een aandeelhouder die vertrekt. Maar de maffia die dit parlement is wil onredelijk veel geld van ons", aldus Farage.

Het kwam hem op een uitbrander van parlementsvoorzitter Antonio Tajani te staan. Daarop nuanceerde Farage zijn uitspraak fijntjes door te verwijzen naar de Italiaanse afkomst van Tajani. "Ik snap de gevoeligheid. Laten we zeggen: de gangsters van dit parlement", aldus Farage.

EVP belooft harde onderhandelingen

De algemene teneur was dat de Europese burgers en hun rechten moeten een centrale plaats krijgen tijdens de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit.

"De prioriteit der prioriteiten is het garanderen en behouden van de rechten van de Europese burgers in het VK en de Britse burgers in de EU", zei de fractievoorzitter van de extreemlinkse fractie in het parlement, Gabi Zimmer. Haar sociaaldemocratische collega Gianni Pittella vindt eveneens dat het "beschermen van de verworven rechten van de Europese burgers" centraal moet staan.

"Hoe kun je een 'hard Brexit' bekomen zonder fysieke grens met Ierland? Hoe een harde Brexit verzoenen met uw wens om het Verenigd Koninkrijk meer te verenigen?", vroeg de groene fractieleider Philippe Lamberts zich luidop af, terwijl hij zich tot de Britse premier Theresa May richtte. "Al deze tegenstellingen moeten worden opgelost om schade voor de burgers te vermijden. Dat moet de prioriteit van deze onderhandeling worden."

Voor de liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld) moet gewaakt worden over de principes die ook de stichters van de Europese samenwerking hoog in het vaandel voerden: vrijheid, gerechtigheid en vrede. De relatie tussen het VK en de EU "was misschien niet passioneel, maar het was ook geen mislukking", aldus Verhofstadt.

De voorzitter van de grootste fractie, Manfred Weber van de EVP, belooft harde onderhandelingen. "Het idee achter de EU, is samenleven. Nu willen de Britten niet langer met ons samenleven. We blijven vrienden, maar dat zal ons niet tegenhouden hard en stevig te onderhandelen."

"Meer dan verdragen en paragrafen"

Voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker komt bij de onderhandelingen "meer kijken dan enkel verdragen en paragrafen". "Neen, het gaat om het lot van vier miljoen mensen die een band hebben met het Verenigd Koninkrijk. Deze mensen hebben hun leven uitgebouwd op basis van het partnerschap tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De Commissie wil hun belangen blijven verdedigen. Deze mannen en vrouwen mogen in geen geval pasmunt worden, ze mogen niet gegijzeld worden. We moeten erover waken dat ze niet in de afgrond van onzekerheid worden geduwd."Ook Michel Barnier nam aan het debat in het parlement deel. De Fransman leidt het team van de Europese Commissie dat over enkele weken de onderhandelingen met Londen aanvat. Hij hield in Straatsburg een pleidooi voor een hecht Europees blok tijdens de gesprekken, voor transparante onderhandelingen en voor het snel wegwerken van de grootste onzekerheden. Hij wil ook dat eerst over de Brexit wordt gesproken en pas in tweede instantie over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de EU. Het respecteren van de wederzijdse rechten en de niet-discriminatie van burgers zijn voor hem de leidende principes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer