Via het platform van BloomUp kunnen werknemers onder meer spreken met een psycholoog.© rr

Antwerps bedrijf helpt om burn-outs te voorkomen en krijgt subsidie van 450.000 euro: “130 psychologen doen mee”

Het Antwerpse bedrijf BloomUp heeft een digitaal platform ontwikkeld waarmee het onder meer burn-outs probeert te voorkomen. Meer dan dertig bedrijven zijn al klant. Vlaio, een agentschap van de Vlaamse overheid, geeft het bedrijf een subsidie van 450.000 euro.

Christof Willocx

Bij de bedrijven die klant zijn, zitten best grote namen. Het gaat van elektriciteitsnetbeheerder Elia tot de parfumverkoper Ici Paris XL en het advocatenkantoor Liedekerke. “De werknemers van de bedrijven die bij ons klant zijn, krijgen allemaal de inloggegevens van een platform”, zegt Marjolein Bollen, marketingspecialist van BloomUp. “Ze kunnen dan bijvoorbeeld een onlinesessie met een psycholoog boeken. Er zijn meer dan 130 psychologen die meedoen met ons project. De werknemer kan op voorhand aanduiden over welk soort problemen hij wil praten, bijvoorbeeld over stress, een probleem in een relatie of het omgaan met feedback.”

Lijstjes maken

BloomUp biedt op zijn platform ook filmpjes en artikels aan over allerlei onderwerpen, zoals deconnecteren. En het heeft nu ook een nieuwe app ontwikkeld om het deconnecteren in de praktijk te brengen. “We zetten daarbij in op bewustwording”, zegt Marjolein Bollen. “We laten de werknemer bijvoorbeeld lijstjes maken: wat zet je op plaats één: je werk of je gezin? Als je zelf fysiek dat lijstje moet maken, is dat een goed reflectiemoment. We hebben die app samen met psychologen van de Universiteit Gent en de Thomas More Hogeschool ontwikkeld.”

De Vlaamse overheid heeft BloomUp een subsidie van 450.000 euro gegeven om het platform verder te ontwikkelen. BloomUp, dat tien mensen tewerkstelt en in het Antwerpse bedrijvencentrum The Beacon is gevestigd, wil met het Vlaamse geld een applicatie ontwikkelen waarbij werkgevers concreet te weten komen waaraan ze moeten werken om burn-outs te voorkomen.

Uitvallen voorkomen

“Als er op ons platform in een bepaald bedrijf bijvoorbeeld veel meldingen komen over een hoge prestatiedruk, dan weet de werkgever dat hij daar iets aan moet doen, om te voorkomen dat er meer mensen uitvallen”, zegt Marjolein Bollen. “Alle gegevens op ons platform zijn wel anoniem. De werkgever zal dus niet te weten komen welke werknemers meer vragen over prestatiedruk hebben gesteld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER