© via REUTERS

Wit-Russische president “klaar om mee te vechten in oorlog”: “Ik nodig Joe Biden uit om hier te onderhandelen met Poetin”

Als Wit-Rusland aangevallen wordt, is het land bereid deel te nemen aan de “speciale militaire operatie” in Oekraïne. Dat heeft de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko gezegd in een interview met BBC. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt te hopen dat het zover niet komt.

gjs

Bijna een jaar geleden, op 24 februari 2022, staken Russische troepen onder meer vanuit Wit-Rusland de grens met Oekraïne over en gaven zo het startschot van een gruwelijke oorlog. BBC kon daarop terugblikken met de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko,de autoritaire leider die maar weinig interviews geeft.

“Ik ben klaar om mijn grondgebied opnieuw open te stellen voor Rusland”, antwoordde Loekasjenko op de vraag of Rusland opnieuw vanuit zijn land de grens mag oversteken. “Ik ben zelfs bereid om mee oorlog te voeren, aan de zijde van de Russen, vanop het grondgebied van Wit-Rusland. Maar alleen als iemand ons grondgebied vanuit Oekraïne met wapens betreedt om mijn mensen te vermoorden, zelfs al is het maar één soldaat.”

Uitnodiging

De band tussen Wit-Rusland en Rusland is erg sterk. De twee landen houden samen militaire oefeningen en de leiders overleggen af en toe over de toekomst van hun landen. Loekasjenko gaf ook al aan Vladimir Poetin te volgen in zijn kijk op de oorlog, met name dat het Westen die veroorzaakt zou hebben.

Loekasjenko zegt vanuit zijn positie wel te kunnen helpen bij onderhandelingen die tot vrede kunnen leiden. “Volgende week is een goede week om daarmee te beginnen. Ik nodig president Joe Biden dan uit in Wit-Rusland. Hij is dan in Warschau (Polen, nvdr) en dat is een half uurtje van Minsk. Hij kan hier landen. Ik zal de president van Rusland overtuigen om ook te komen. Hem nodig ik ook uit. We zullen spreken en een akkoord vinden.” De kans lijkt klein dat Biden op die vraag zal ingaan.

Zelensky reageert

In een reactie zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, ook bij BBC, te hopen “dat Wit-Rusland zich niet zal aansluiten bij de oorlog”. “Als dat wel gebeurt, dan zullen we vechten en overleven.”

LEES OOK. Zelensky sluit gelijk welke territoriale deal met Rusland uit: “Wapens zijn de enige taal die Rusland begrijpt”

Een jaar geleden, bij de start van de invasie, werd Wit-Rusland wel gebruikt als uitvalsbasis voor Russische troepen. Zelensky waarschuwt dat Wit-Rusland een “zware vergissing” zou maken als het dit opnieuw toelaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER