Dodental door cycloon Gabrielle in Nieuw-Zeeland loopt op tot negen

In Nieuw-Zeeland blijft het dodental na de doortocht van cycloon Gabrielle verder oplopen. Al zeker negen mensen kwamen om het leven, onder wie een tweejarig meisje en twee brandweermannen die werden meegesleurd door een modderstroom. De hulpdiensten maken zich “ernstig zorgen” over nog meer slachtoffers.

Er heerst ook ongerustheid over de meer dan 4.500 mensen die nog niet gecontacteerd konden worden, al is een groot deel van die meldingen wellicht wel het gevolg van verstoorde communicatie. Er worden nog volop mensen uit de overstroomde gebieden geëvacueerd - vaak nadat ze urenlang op het dak van hun woning hebben doorgebracht. Een team uit Australië is intussen gearriveerd om mee te zoeken naar vermisten.

Noodtoestand

Het Noordereiland, waar meer dan driekwart van de vijf miljoen Nieuw-Zeelanders woont, werd maandagavond getroffen door hevige wind en zware regenval. Dat heeft hevige overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt, waarbij honderden woningen werden vernield en hele steden werden afgesneden.

Eerste minister Chris Hipkins noemde de doortocht van Gabrielle "de belangrijkste meteorologische gebeurtenis die Nieuw-Zeeland deze eeuw heeft getroffen". "Deze ramp bestrijkt een veel groter gebied dan de verwoestingen die na de aardbeving in Christchurch werden aangericht." Momenteel zitten nog steeds meer dan 60.000 mensen zonder stroom, de nationale noodtoestand is nog steeds uitgeroepen.

Meest gelezen