ISOPIX

De Wever (N-VA) in aanloop naar Belgisch-Nederlandse haventop: "Dankbaar dat drugscriminaliteit als nationale crisis beschouwd wordt, maar ik blijf sceptisch"

In de aanloop naar de Belgisch-Nederlandse haventop die vandaag plaatsvindt in Antwerpen toont burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich relatief tevreden met de maatregelen die gisteren door de federale regering voorgesteld zijn, al blijft hij ook sceptisch. "Ik kan niet anders dan tevreden zijn dat de drugscriminaliteit nu eindelijk als een nationale crisis beschouwd wordt, maar de inspanning is met slepende voeten en dat er eerst een kind moet sterven vooraleer men in actie schiet, is tragisch", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. 

Een "nationale drugscommissaris" (van wie de naam vandaag bekendgemaakt wordt), een nieuw politiekorps voor de Antwerpse haven, meer en betere scanners: het zijn maar enkele van de 7 maatregelen die de federale regering gisteren gelanceerd heeft om de georganiseerde drugscriminaliteit in ons land aan te pakken.

Maatregelen die er volgens burgemeester De Wever dringend moesten komen omdat er vandaag een Belgisch-Nederlandse haventop plaatsvindt, waar De Wever (N-VA) samen met Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, jarenlang naartoe gewerkt heeft om de internationale rederijen zover te krijgen vandaag samen te komen. 

De Wever moet er alvast niet met lege handen naartoe, want er komt bijvoorbeeld een "havenbeveiligingskorps", een nieuw politiekorps binnen de scheepvaartpolitie dat de haven van Antwerpen fysiek zal bewaken en beveiligen.

"Tegen 2025 gaat men de scheepvaartpolitie verdubbelen, dat was mijn belangrijkste vraag", reageert De Wever. "De reders zeggen al lang dat er in Antwerpen weinig politionele bewaking in de haven is. Voor 120 vierkante kilometer zijn er 100 mensen. Zij vinden dat de deur er wagenwijd openstaat. Ik had de regering al lang gewaarschuwd. Dat is federaal politiegebied, je zal die dienst moeten versterken. Rotterdam heeft bijna 400 mensen. Het heeft een tijd geduurd, maar nu komt de belofte dat er op korte termijn meer mensen bij komen." 

"Ik ben hier 10 jaar mee bezig, ik ben er niet vrolijker van geworden"

Maar toch kan die belofte De Wever niet helemaal geruststellen. "Ik ben door de jaren heen sceptisch (terughoudend) geworden, ik ben hier 10 jaar mee bezig, ik ben er niet vrolijker van geworden. Het probleem is niet kleiner geworden, wij zijn de cocaïnehoofdstad van Europa. Tientallen miljarden aan criminele cash komt ons land binnen, dat geld gaat aan het werk, men ziet het geweld in Antwerpen, dat is het tipje van de ijsberg, daaronder zit corrumpering van de overheid, de economie en van gemeenschappen, maar ook de financiering van moslimterreur." 

Want De Wever heeft wel wat bedenkingen bij de aantallen. "Ik zie dat men 100 mensen bij elkaar schraapt: dat zijn dan DAB-ers (de Directie beveiliging), een bewakingsdienst van de federale overheid. Zij bewaken nu Doel. Ironisch genoeg komt daar dan het leger. Toen ik dat vroeg was dat allemaal belachelijk, maar nu komen ze er. Tot het einde van het jaar hebben we die 50 mensen en dan komen er nog een 40-tal uit de federale reserve, maar die is -zo weet ik uit ervaring- overbevraagd en veel te klein."  

"Je weet dus: die 100 gaan niet blijven. De belofte is om die 100 te vervangen door vaste mensen en dan komen er nog eens 100 bij. Dat zal ik geloven als ik die zie, als die budgetten er zijn in de begroting... We zijn bijna aan het einde van de legislatuur. Als dat geen verhaal wordt van: we budgetteren, maar de volgende regering moet het waarmaken."

"Vergis u niet: ik ben dankbaar, er komen concrete beslissingen uit die Nationale Veiligheidsraad (waar ik al lang om vroeg), dat vind ik goed. Dit is een nationale crisis, dit is geen lokaal Antwerps probleem, de geweldplegers komen vooral uit Nederland. Dat dit nu eindelijk als nationale crisis wordt beschouwd, dat de Nederlandse en Belgische regering dit samen bekijken, daar kan ik wel niet anders dan gelukkig over zijn. Dat zijn dingen waar ik toch al jaren voor pleit. De inspanning is met slepende voeten en dat er eerst een kind moet sterven vooraleer men in actie schiet, dat is natuurlijk tragisch." 

Kritiek op minister van Binnenlandse Zaken Verlinden

De Wever heeft trouwens ook kritiek op het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) over de bestuurlijke handhaving. Dat ontwerp zou toelaten dat burgemeesters lokaal optreden om zaken langs waar drugsgeld de legale economie binnensijpelt te sluiten, maar de manier waarop het is uitgewerkt, is volgens de Antwerpse burgemeester "een stap achteruit". Hij roept de regering op om niet door te gaan met het huidige wetsontwerp. "Ik kan de regering alleen maar smeken hier niet mee door te gaan, maar veel meer te kijken naar Nederland en hoe men er daar mee omgaat."

Daarnaast moet ook de federale gerechtelijke politie in Antwerpen nog worden versterkt, zegt hij. "Die bevindt zich in een dramatische toestand, daar doet men niet veel aan. Je zit daar op schatten aan informatie met Sky ECC, maar je moet het ook kunnen opvolgen en de procureur was gisteren duidelijk: wij kunnen dit op dit moment niet aan en dat is een drama." 

Beluister het volledige gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen