Mag je de zeste van een gewone citroen gebruiken in je maaltijden of is het schadelijk?
‘Voeg zeste van een citroen toe’, staat regelmatig in recepten. En dat moet je vooral doen, want het is lekker en gezond. Op voorwaarde dat je de juiste citroen kiest, althans. Voedingsexperte Marlies Huysentruyt legt uit hoe je dat doet: “Als je elke dag pesticiden eet, raakt je immuunsysteem uitgeput.”
Een beetje zeste kan je maaltijd instant naar een hoger niveau tillen. Dat vindt ook Marlies Huysentruyt, bekend als ‘Eat good feel good Marlies’. “De schil van een biologische citroen integreren in je maaltijden is een goed idee, want die zit boordevol voedingsstoffen. Denk maar aan vitamine C, calcium, ijzer, mangaan, zink, selenium, B6 en kalium. De citroen en zijn schil zijn echte vitaminebommen! Zeste smaakt trouwens nog een stuk sterker door dan losse citroenstukjes, wat meteen verklaart waarom het een populaire smaakmaker is in bijvoorbeeld thee of gemberdrankjes, maar evengoed in gerechten.”
Die zeste in dat recept staat er dus niet voor niets, al let je best op met wélke citroenschil je hiervoor gebruikt. “Een ‘gewone’ citroenzeste bevat veel meer schadelijke stoffen dan een biologische citroenzeste. Onder andere de pesticide imazilil, die oog- en huidirritaties veroorzaakt, komt vaak terug op bespoten citroenen. Schimmelwerende stoffen van deze soort worden vooral gespoten om de citroenen te beschermen tegen schimmels, ongedierte of pikkende vogels. Jammer genoeg dringen ze door tot diep in de schil, waardoor het soms zelfs niet uitmaakt of je de citroen op voorhand wast, je krijgt de stoffen toch nog binnen.”
“Maar ook bij biologische citroenen was je de schil best nog met koud of warm water”, waarschuwt Marlies. “Er zijn misschien geen pesticiden in aanwezig, maar op de oppervlakte kan er wel vuiligheid zitten die je lichaam ook geen goed doet.”
Wat gebeurt er wanneer je de schil van een gewone citroen opeet?
In de keuken maak je volgens de voedingsexperte dus bij voorkeur enkel gebruik van citroenen met een biologisch keurmerk - nadat je ze gewassen hebt. Dan ben je zeker dat je geen toxische stoffen binnenkrijgt. “Het kost natuurlijk meer moeite om citroenen op een biologische manier te kweken, want de bodem moet onder meer in perfecte staat zijn. Daardoor zijn ze een tikkeltje duurder, maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt, compenseert het prijskaartje”, aldus de voedingsexperte.
Eén keer citroenzeste met pesticiden opeten is geen ramp, maar als je dat elke dag zal je immuunsysteem je minder goed kunnen beschermen tegen allerhande virussen of ziektes.
Toch hebben zowel jij als ik ongetwijfeld al eens de schil van een niet-biologische citroen opgegeten, al dan niet per ongeluk. Wat doet dat met ons lichaam? “Dan krijg je natuurlijk pesticiden binnen”, duidt Marlies. “Eén keer besmette zeste eten is geen ramp, maar als je het echt elke dag eet, zorgt het ervoor dat je immuunsysteem uitgeput geraakt en dat het je minder goed beschermt tegen allerhande virussen of ziektes. Wanneer je darmflora niet optimaal functioneert, gaat je darmwand de toxische substanties sneller opnemen in je bloedbaan. Je bloed raakt daardoor zelfs een klein beetje vergiftigd. Je immuunsysteem reageert hierop door stofjes uit te sturen om deze pesticiden onmiddellijk uit je bloedbaan te verwijderen, wat veel energie vraagt.” Een gewaarschuwd citroenliefhebber is er twee waard.
Citroen in de keuken
Je weet welke citroen(schil) je het best gebruikt, maar weet je ook hoe je het meeste uit de smaakmaker haalt? “Niet alleen in drankjes zoals thee is citroenzeste heerlijk, maar bijvoorbeeld ook op gebakken zalm of zelfs in een cake geeft biozeste een extra smaakboost”, vertelt Marlies. “Zeker bij die laatste zoete zonde vormt ze een welkom alternatief voor het vaak gebruikte citroensap. Sap toevoegen aan gebak maakt het cakebeslag soms te vloeibaar, waardoor de structuur van je cake minder goed wordt. Om de citroen sterk genoeg te laten doorsmaken, raad ik altijd zeste aan.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
PREMIUM
“Peulvruchten kunnen kans op hart- en vaatziekten verminderen”: is de ene soort gezonder dan de andere? En hoe maak je ze best klaar?
Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. “Er bestaan veel misverstanden over”, vertelt voedingsdeskundige Jolien Jonckheere. Ze beantwoordt acht belangrijke vragen over peulvruchten, geeft vier tips om ermee te koken én deelt een recept dat zowel vlees als peulvruchten bevat. -
“Bij gemalen peper is er al kwaliteitsverlies zodra het in het potje wordt gedaan”: hoe kies je goede peper?
Peper en zout zijn een onafscheidelijk duo tijdens het koken. Over zout weten we dat een teveel niet goed is voor de gezondheid, maar hoe zit dat met peper? En hoe kies je de beste soort voor in jouw gerechten? Kruidenspecialist Wilfried Jammaers vertelt er alles over en legt uit wat de impact van peperbolletjes op je lichaam is. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
Livios
Zo vind je een betrouwbare plaatser voor zonnepanelen: “Aannemers ouder dan tien jaar zijn zeldzaam”