Stikstofcrisis binnen Vlaamse regering nog niet van de baan na topoverleg: onderhandelingen gaan voort na de krokusvakantie

De onderhandelingen over een Vlaams stikstofakkoord gaan door na de krokusvakantie. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) meegedeeld. Jambon had de partijvoorzitters van Open VLD, CD&V en N-VA samengeroepen in de hoop vandaag nog een definitief akkoord te bereiken over het veelbesproken stikstofdossier. "De onderhandelingen blijken muurvast te zitten. Dit is zeer ongezien", zeggen onze politiek journalisten.

De Vlaamse regering heeft geen akkoord gevonden over de aanpak van het stikstofprobleem. De deadline die de regering zichzelf had opgelegd was de krokusvakantie, maar de onderhandelingen verliepen de voorbije dagen en weken bijzonder moeizaam. 

Minister-president Jan Jambon riep daarom vanmiddag de drie partijvoorzitters samen. "Naar mijn aanvoelen liggen alle politieke discussiepunten op tafel en kan er geland worden, maar ik heb de indruk dat er politieke dingen spelen die niet direct met het dossier te maken hebben. Daarover zal ik hen deze namiddag spreken."

Het overleg met de partijvoorzitters heeft blijkbaar niets opgeleverd, want Jambon heeft in de loop van de namiddag laten weten dat er wordt voortgewerkt en dat de onderhandelingen voortgaan na de krokusvakantie. Volgens Jambon was de vergadering met de voorzitters noodzakelijk. "Ik denk dat dit is moeten gebeuren", zegt hij. "Soms, als het een moeilijk moment is, moet je er anderen bij halen die ook betrokken zijn."

BEKIJK - "Of er nu echt inhoudelijk iets veranderd is na het overleg tussen de partijvoorzitters, dat is onduidelijk", legt Anne Vanrenterghem uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Er is een context gecreëerd waarin we in vertrouwen verder kunnen werken

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Ik denk dat het goed was dat we rond de tafel hebben gezeten en dat de drie partijen hebben uitgesproken dat ze een akkoord willen maken", aldus Jambon. "Er is een context gecreëerd waarin we in vertrouwen verder kunnen werken, om de week na de krokusvakantie een akkoord te maken."

BEKIJK - "Het is een heel complex dossier. In de krokusvakantie zullen we verder werken met het oog op de week na de krokusvakantie om een akkoord te sluiten", zegt Jan Jambon na afloop van het overleg:

Videospeler inladen...

"Het is een zeer moeilijk dossier voor iedereen, met gigantische uitdagingen", liet Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert optekenen. Hij vond het belangrijk dat het vertrouwen in iedereen bevestigd.

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester was spaarzaam met zijn woorden. "Welkom in Antwerpen: dat is mijn eerste en enige verklaring", aldus De Wever. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi stond de aanwezige pers niet te woord. 

Symbolische stellingenoorlog

"Dit is een erg pijnlijke zaak voor Jan Jambon en de Vlaamse regering", duidt Wetstraatjournalist Anne Vanrenterghem de situatie. "Eigenlijk geeft hij hiermee aan dat de discussie enkel verder kan worden gezet wanneer er gepraat wordt met de partijvoorzitters die buiten de regering staan, in plaats van met de bevoegde ministers die in zijn regering zitten. Het is een soort symbolische stellingenoorlog geworden, waarbij het niet langer gaat over de inhoud van het dossier, maar over wat de partijen willen binnenhalen."

"Het samenroepen van de partijvoorzitters is een poging om de situatie wat te ontmijnen, maar dit is toch een ongeziene situatie", vult politiek collega Lonne van Erp aan.

Vorig jaar sloot de regering een akkoord over de beperking van de stikstofuitstoot. Dat ging vervolgens in openbaar onderzoek, nu moet de deal worden bijgestuurd en afgeklopt. Het grootste conflict gaat over de verschillende regels voor landbouw en industrie. Voor die laatste is de drempel om een vergunning te krijgen zowat veertig keer soepeler. Dat ligt erg moeilijk bij CD&V. Bij de twee andere partijen leeft de vrees dat voorzitter Sammy Mahdi zich sterk wil profileren op het dossier.

“CD&V strijdt voor de landbouwers, zoals we van hen gewoon zijn”, gaat Vanrenterghem verder. “Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns staat dan ook lijnrecht tegenover Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Zij wil vooral dat het akkoord juridisch standhoudt, en is van mening dat de voorwaarden van CD&V ervoor zouden zorgen dat het dossier op drijfzand wordt gebouwd. Ze wil dat er dringend werk van het dossier wordt gemaakt en dreigt met een vergunningenstop. Er staat met andere woorden veel op het spel. Open VLD kijkt er dan weer naar. Ze proberen wel oplossingen te zoeken, maar stellen vast dat het echt moeilijk loopt."

"Het doet een beetje denken aan de Septemberverklaring. Ook die liep heel erg moeizaam. Er is toen iets gebroken tussen de partijen, en dat is vandaag opnieuw gebeurd. Zo’n zware discussie is echt geen goed nieuws voor de Vlaamse regering."

Meest gelezen