LIVE. Vlaamse regering tilt stikstofakkoord over de krokusvakantie, dat hebben de partijvoorzitters zonet beslist

De Vlaamse regering is er vrijdag niet in geslaagd om een akkoord te vinden over het stikstofdossier. Minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de partijvoorzitters bijeen in een poging de situatie te ontmijnen. “We moeten vaststellen dat het dossier, ondanks alle pogingen, vast zit”, is vrijdagmiddag te horen bij het kabinet-Jambon. “Omdat we voelen dat er een politieke laag speelt, roepen we de partijvoorzitters samen.” Volg alles hier LIVE.

gjs, hh
Bron: BELGA
    Laurence Torck
    • Vlaanderen moet van Europa minder stikstof uitstoten. Die druk werd ook nog eens opgevoerd doordat minder en minder vergunningen worden afgeleverd.
    •  Een jaar geleden kwam er een akkoord over het dossier maar CD&V kwam echter terug op de afspraken.
    • Minister president Jan Jambon moet nu zo snel mogelijk een akkoord vinden om een totale vergunningsstop zoals in Nederland te vermijden.
    Laurence Torck

    Overleg verhuist opnieuw naar de Vlaamse regering na de krokusvakantie 

    Het gesprek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) met de voorzitters van de drie regeringspartijen is afgelopen. Het stikstofdebat verhuist na de krokusvakantie opnieuw naar de regering. Volgens aanwezigen werd er vrijdagnamiddag weinig vooruitgang geboekt.

     
    "Politieke spelletjes", reageerde Jambon na het overleg. "Ik denk dat het goed was dat we allen aan de tafel hebben gezeten. De partijen hebben duidelijk gemaakt dat ze willen dat er een akkoord komt. Iedereen beseft dat het geen eenvoudige zaak is."

     
    De Vlaamse regering heeft vrijdagochtend geen akkoord gevonden over de aanpak van het stikstofprobleem. Bart De Wever, Sammy Mahdi en Egbert Lachaert werden daarom bij de minister-president verwacht in het gezelschap van de drie viceministers-presidenten. Jambon zou normaal vrijdagavond op vakantie vertrekken, maar heeft dat geannuleerd.

     
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be
    Jan Jambon geeft woordje uitleg
    Laurence Torck

    Bart De Wever: "Welkom in Antwerpen, dat is mijn commentaar"

    De burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, wenste na het overleg geen verklraing af te leggen. En dus gaf hij wat geschiedenis mee aan de journalisten ter plekke op Linkerover: "Welkom in Antwerpen, dat is mij enige verklaring. Dit is Linkeroever. Dit deel van de stad is in 1923 aan Antwerpen aangehecht. Ik ga geen verklaring geven. U kan duizend vragen stellen. Ik moet naar een top met de Nederlanders. De minister-president zal wel iets zeggen", aldus De Wever.
    Laurence Torck
    Bart de Wever wenste zelf geen verklaring af te leggen.
    Laurence Torck

    Lachaert reageert na overleg: "De partijen gaan nu verder aan de slag onder initiatief van de minister president"  


    Egbert Lachaert was een van de eersten om het overleg in Antwerpen te verlaten vrijdagnamiddag. "Het is een moeilijk dossier voor iedereen met gigantische uitdagingen voor de landbouw, de economie en de industrie", zei hij. Op de vraag of er nog vertrouwen is binnen de regering zei Lachaert dat "de partijen verder aan de slag gaan onder initiatief van de minister president".
    Laurence Torck
    Lachaert reageert na overleg: "De partijen gaan nu verder aan de slag onder initiatief van de minister president" Egbert Lachaert was een van de eersten om het overleg in Antwerpen te verlaten vrijdagnamiddag. "Het is een moeilijk dossier voor iedereen met gigantische uitdagingen voor de landbouw, de economie en de industrie", zei hij.  Op de vraag of er nog vertrouwen is binnen de regering zei Lachaert dat "de partijen verder aan de slag gaan onder initiatief van de minister president".
    Laurence Torck

    "Slecht politiek theater"

    Bij regeringspartij CD&V is er ongenoegen over de methode om het stikstofdossier te escaleren naar de partijvoorzitters. "Dit dossier moet technisch en juridisch opgelost worden. Dat is ook perfect mogelijk volgens ons", klinkt het bij een bron bij CD&V.  "Dat de N-VA dit dossier naar de partijvoorzitters trekt is onbegrijpelijk. Gewoon een stukje politiek theater. Denken ze nu echt dat die voorzitters dat op twee uur opgelost gaan krijgen? Natuurlijk niet. De minister van landbouw en minister van omgeving moeten dit oplossen." Volgens de bron moet het vooral in de regering worden opgelost: "Door dit zo op niveau van partijvoorzitters te escaleren bereik je niks. Dit is gewoon onnodig de boel op de spits drijven"
    Laurence Torck

    N-VA vermoedt electorale strategieën bij CD&V, gesprek om 14.15 uur in Antwerpen

    De Vlaamse regering heeft vrijdag geen akkoord gevonden over de aanpak van het stikstofprobleem. Bart De Wever, Sammy Mahdi en Egbert Lachaert worden daarom bij de minister-president verwacht in het gezelschap van de drie viceministers-presidenten. Jambon zou normaal vrijdagavond op vakantie vertrekken, maar heeft dat geannuleerd.

     
    "De bedoeling van het gesprek is om de intenties van Sammy Mahdi te achterhalen", valt te horen. "De CD&V-ministers zeggen wel dat ze een akkoord willen, maar brengen voortdurend nieuwe elementen in de discussie die tot nog eens een jaar vergunningsonzekerheid zouden leiden. Technisch zou dit dossier al lang kunnen zijn opgelost, maar misschien spelen er electorale strategieën."

     
    Bij CD&V wordt hoogst verbaasd gereageerd: "Wij willen gewoon inhoudelijk verder werken. We begrijpen niet waarom de voorzitters erbij moeten worden gesleurd. Als sommigen denken dat er een snelle politieke deal kan worden gesloten onder voorzitters, dwalen ze. Dit dossier is inhoudelijk nog niet rijp en als je het niet ten gronde inhoudelijk uitklaart, zit je met juridische problemen."

    Niet alleen de partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open VLD), Sammy Mahdi (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) schuiven aan bij Jan Jambon (N-VA). Ook de verschillende vice-minister-presidenten Bart Somers (Open VLD), Ben Weyts (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) zitten mee in het overleg. Jo Brouns (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA), de ministers die rechtstreeks betrokken zijn bij het stikstofakkoord, kregen geen uitnodiging in de bus. 
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Grote crisis binnen Vlaamse regering over stikstof. Waarover gaat het precies?

    De crisis is binnen de Vlaamse regering nu echt compleet. Jan Jambon en co slagen er maar niet in om het eens te raken over het stikstofdossier. Het water tussen N-VA en CD&V is ook na maanden van onderhandelen veel te diep. De twee partijen lijken onverzoenlijk, de tegenstellingen torenhoog. Alleen kan de Vlaamse regering in tegenstelling tot de federale niet vallen. De partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open VLD moeten het nu oplossen. Lees hier meer.
    Mediahuis administrator
    Mediahuis administrator

    Carl Devos: "Het probleem zit buiten de regering"
     

    "Dit is een uitzonderlijke situatie", zegt politicoloog Carl Devos. "De partijvoorzitters samenroepen is het laatste instrument in de conflictbeheersing. Maar het is wel een logische keuze. Het probleem komt duidelijk van buiten de regering. De positie in dit stikstofdossier wordt bepaald door de partijvoorzitter. Jo Brouns en Zuhal Demir zullen niet ontwapenen als de voorzitters hen daar geen ruimte voor geven. De voorzitters, en dan vooral Bart De Wever en Sammy Mahdi, samenzetten, lijkt me dan de juiste zet. Maar het is wel de laatste optie. Als zij er niet uitraken, kunnen ze niet echt iets meer doen."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Open VLD: "Geen akkoord is geen optie"

    Binnen Open VLD valt te horen dat een akkoord absoluut nodig is. "Wij hebben heel wat constructieve voorstellen gedaan en zoeken oplossingen. Proberen in deelaspecten een brug te zijn. Geen akkoord is geen optie: voor de landbouw, voor de industrie, noch voor de burgers. Wij hebben ook wat dingen op tafel gelegd, en zijn daarbinnen constructief geweest."
    Mediahuis administrator
    Mediahuis administrator

    N-VA drijft druk op

    N-VA drijft de druk om tot een akkoord te komen fors op. "Ca passe ou ça casse", klinkt het binnen de partij vandaag. Vrij vertaald: het wordt buigen of barsten voor de Vlaamse regering.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Al die heisa voor een paar plantjes: is stikstof echt zo’n probleem?

    De boeren voelen zich geviseerd in de stikstofcrisis. Zijn ze een speelbal van politieke tegenstanders? Of is er een wetenschappelijke basis om de intensieve landbouw in het vizier te nemen in de stikstofcrisis. Lees hier meer.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Jambon heeft vakantie geannuleerd: "Dossier zit vast"

    "We moeten vaststellen dat het dossier, ondanks alle pogingen, vast zit", is vrijdagmiddag te horen bij het kabinet-Jambon. "Omdat we voelen dat er een politieke laag speelt, roepen we de partijvoorzitters samen." Bart De Wever (N-VA), Sammy Mahdi (CD&V) en Egbert Lachaert (Open VLD) worden vrijdagnamiddag bij de minister-president verwacht in het gezelschap van de drie viceministers-presidenten Ben Weyts (N-VA), Hilde Crevits (CD&V) en Bart Somers (Open VLD). Minister-president Jambon heeft zijn vakantie, die dit weekend zou starten, alvast geannuleerd.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Jambon roept partijvoorzitters bijeen

    De Vlaamse regering is er vrijdag niet in geslaagd om een akkoord te vinden over het stikstofdossier. Minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de partijvoorzitters bijeen in een poging de situatie te ontmijnen. De partijvoorzitters komen vrijdagnamiddag bijeen.
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer

    Meest Gelezen