Links naar rechts: Noah Janssen (Natuurpunt), burgemeester van Lummen Luc Wouters en Benedicte Passagez (Ethias).

Verzekeraar Ethias helpt Natuurpunt met veenherstel in Vallei van de Zwarte Beek in Lummen: "Voor strijd tegen wateroverlast"

Verzekeraar Ethias gaat Natuurpunt helpen om meer veen te herstellen in de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen. Met deze steun hoopt Natuurpunt alle waterabsorberende veengronden in de vallei te herstellen en dat is belangrijk om wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen. In Lummen zullen er bijvoorbeeld nog heel wat afwateringsgrachten gedempt moeten worden om wateroverlast in Halen en Diest te vermijden.

Verzekeraar Ethias en Natuurpunt gaan voor het eerst samenwerken om aan natuurherstel in de Vallei van de Zwarte Beek te doen. Met financiƫle steun is het de bedoeling dat Natuurpunt nieuwe gronden in de vallei kan opkopen om er het oorspronkelijke veen te herstellen. In het verleden is er veel veen verdwenen doordat percelen werden drooggelegd om er aan landbouw te doen. Hierdoor hebben de gronden wel een belangrijke functie verloren.

"Veengronden zijn erg belangrijk in de strijd tegen wateroverlast bij hevige regenval", zegt Noah Janssen van Natuurpunt. "Omdat veen heel veel water kan absorberen, is het belangrijk dat we zoveel mogelijk van die veengronden kunnen herstellen in de Vallei van de Zwarte Beek. Het doel op termijn is om alle veengronden in de vallei terug in hun oorspronkelijke staat te herstellen. In Koersel (Beringen) hebben we al heel wat grote lappen grond kunnen herstellen, maar het is de bedoeling dat we dit werk ook in Lummen verderzetten. Het werk dat we in de hogere gebieden van de vallei uitvoeren, zal voor lager gelegen gebieden zoals Halen en Diest erg belangrijk zijn in de strijd tegen het water."

In Lummen moeten er nog meer veengronden hersteld worden in de strijd tegen wateroverlast.

Waterbom zomer 2021

Net zoals heel wat andere bedrijven wil Ethias zich inzetten om duurzame projecten zoals dat van de Zwarte Beek te steunen, maar er is ook een persoonlijke reden. "We hebben kantoren in Hasselt, maar ook in Luik en daar zijn heel wat van onze werknemers Ć©n klanten slachtoffer geworden van de grote waterbom in de zomer van 2021", zegt Benedicte Passagez. "De watersnood van toen heeft onze ogen geopend en ons doen beseffen dat er meer geĆÆnvesteerd moet worden in natuurlijke waterbuffers. Onze werknemers waren het er meteen over eens dat ook wij, als verzekeringskantoor, ons steentje moeten bijdragen."

In de toekomst is het mogelijk dat de verzekeraar ook projecten van Natagora, de Waalse tegenhanger van Natuurpunt, zal ondersteunen. Op dit moment ligt alle focus bij het project in de Vallei van de Zwarte Beek.

Meest gelezen