Spontane actie op Brussels Airport bij bagageafhandelaar Aviapartner 

Op de luchthaven van Zaventem is een spontane staking uitgebroken bij bagageafhandelaar Aviapartner. Verschillende vluchten hebben vertragingen opgelopen of zijn zonder bagage vertrokken. Volgens het ACV zijn de werknemers ontevreden over de werkdruk en -omstandigheden. De directie en de vakbonden hebben de hele dag onderhandeld, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Woensdag wordt voort gepraat en in afwachting wordt de staking opgeschort.

Op Brussels Airport hebben bagageafhandelaars van Aviapartner vanochtend spontaan het werk neergelegd, op de eerste dag van de krokusvakantie. "We zijn op tijd ingestapt", zegt VRT NWS-journalist Nico Cardone, die zelf op reis ging. "Toen iedereen klaarzat om te vertrekken, zagen we dat de deur maar niet dichtging. Er werd afgeroepen dat we niet konden vertrekken door een spontane actie."

BEKIJK - De teleurstelling bij de reizigers is van de gezichten af te lezen:

Videospeler inladen...

Door de staking hebben enkele vluchten vertragingen opgelopen van een kwartier tot anderhalf uur. Dat bevestigt Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport. Verschillende vluchten zijn ook al zonder bagage vertrokken.

Wat doe je al je je bagage niet hebt?

Als je aankomt in Zaventem en je geen toegang hebt tot je bagage, krijg je een QR-code die je op de site van de vliegtuigmaatschappij brengt. Dan kan je een formulier invullen. Later krijg je een bericht waarin staat of je je bagage moet komen ophalen of of die opgestuurd wordt.

Als je vertrekt van Zaventem en je bagage niet mee aankomt op je bestemming, moet je ook je luchtvaartmaatschappij contacteren. De bagage wordt opgeslagen op de luchthaven en later naar de vakantiebestemming gebracht zodra weer gewerkt wordt. Het kan zijn dat de valiezen vandaag dus nog aankomen als er nog een vlucht naar de bestemming gaat.

Hoge werkdruk

Volgens Björn Vanden Eynde van de christelijke vakbond ACV zijn de werknemers ontevreden over de werkomstandigheden op de luchthaven en de hoge werkdruk. "Het zomerseizoen is nog niet begonnen en we zien nu al dat veel te weinig mensen aan het werk zijn."

"Op dit moment is een personeelsvergadering aan de gang om de situatie te bespreken. We verwachten dat de directie naar het terrein komt om de problemen te bespreken en oplossingen te vinden. We rekenen erop dat het ongetwijfeld drukke zomerseizoen er beter uit zal zien dan vorig jaar, toen de werkdruk moordend was. Met alle gevolgen van dien voor de passagiers."

"Directie verbolgen"

Hoelang de staking vandaag nog duurt, hangt volgens Vanden Eynde af van de inspanningen van de directie. Hij vreest in ieder geval dat dit niet de laatste spontane actie zal zijn. "Er is overleg tussen de directie en de vakbond", zegt VRT-journalist Stef Meerbergen "VRT NWS journaal". "De werknemers hebben hun eisen kenbaar gemaakt, maar er is nog geen oplossing. Er komt voorlopig dus nog geen einde aan de staking."

BEKIJK - "Gelukkig is dit niet de drukste dag van het weekend, maar de actie veroorzaakt voor reizigers wel duidelijk overlast":

Videospeler inladen...

"De directie van Aviapartner reageert heel verbolgen", zegt Meerbergen ook. "Er zou woensdag sowieso een overleg gepland geweest zijn. De directie vraagt zich dan ook af waarom er niet enkele dagen kon gewacht worden en noemt deze actie een gijzeling van de reizigers aan het begin van de krokusvakantie."

40 procent van vluchten door Aviapartner

Ruim 40 procent van alle vluchten op de luchthaven van Zaventem wordt door Aviapartner afgehandeld. Aviapartner handelt de vluchten af van onder meer TUI, KLM, TAP, Iberia en British Airways. Brussels Airlines werkt samen met Alyzia, de andere bagageafhandelaar op Zaventem, en is dus niet getroffen. De luchthaven raadt reizigers aan op de site na te gaan of hun vlucht door Aviapartner wordt afgehandeld.

Meest gelezen