De gestolen tekeningen van Dali

Spaanse politie vindt gestolen tekeningen van Salvador Dalí uit 1922 terug bij kunstdieven

In Spanje heeft de politie houtskooltekeningen van de bekende kunstenaar Salvador Dalí uit 1922 teruggevonden. Ze werden vorig jaar gestolen bij een inbraak in Barcelona. Naast de tekeningen trof de politie ook tal van andere kunstwerken, luxehorloges en waardevolle munten aan.

De Spaanse politie heeft bij 3 broers van 50, 53 en 55 tekeningen aangetroffen van de bekende kunstenaar Salvador Dalí. De tekeningen werden vorig jaar gestolen in Barcelona. 

De drie broers gingen daarbij erg nauwgezet te werk. Dagenlang verkenden de daders de plaats van de overval. Eenmaal binnen namen de broers ook een muntenverzameling, andere waardevolle kunstwerken en antiek mee.

Het gaat om twee houtskooltekeningen van honderd jaar oud. De waarde van de werken wordt geschat op zo'n 300.000 euro. Dalí maakte de tekeningen in 1922 als illustraties voor een boek.

De politie kwam de inbrekers op het spoor toen ze op de zwarte markt de tekeningen probeerden door te verkopen. Een kenner uit de kunstwereld herkende de tekeningen en waarschuwde de autoriteiten. 

Salvador wie?

  • Volledige naam: Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech
  • Leefde van 1904 - 1989
  • Bekend voor zijn typische krulsnor (tijdens een opgraving van Dali in 2017 bleek die nog volledig ongeschonden)
  • Kunststroming: impressionisme, kubisme en expressionisme, later surrealisme
  • Dali was ook geïnspireerd door de bekende psychoanalist Sigmund Freud, op wie hij op zijn beurt ook een grote indruk maakte. Na een bezoek van Dali herzag Freud zijn - tot dan toe erg negatieve - mening over de surrealisten 

De dieven werden in mei 2022 al gearresteerd. Hun huizen werden doorzocht, maar daar werd niks teruggevonden. De politie kon ook de locatie van de waardevolle kunst niet ontfutselen. Via de berichten op de telefoons van de verdachten lukte dat uiteindelijk wel. 

Naast de werken van Dali, trof de politie in een opslagruimte ook vijf kunstwerken van de Spaanse kunstenaar Joan Miró. Die werken worden wel nog op hun echtheid gecontroleerd.

De verdachten werden voorlopig in de afwachting van hun proces vrijgelaten. De mannen dienden wel borg te betalen.

Meest gelezen