© Huidige eigenaar dagboek

Anonieme koper in Destelbergen zoekt familie van soldaat die oorlogsdagboek schreef

In Heusden, bij Destelbergen, is de anonieme koper van een dagboek uit de Tweede Wereldoorlog op zoek naar de familie van de militair die het destijds schreef. De nieuwe eigenaar wil het dagboek graag aan de nabestaanden teruggeven én het verhaal erachter verder ontdekken.

Een man, die anoniem wil blijven, kocht op een zoekertjessite online een oorlogsdagboek dat meer dan 80 jaar oud is. Een militair uit Heusden, bij Destelbergen, zou het de eerste maanden van de Tweede Wereldoorlog bijgehouden hebben. De huidige eigenaar van het dagboek wil weten wie de man was en zoekt nu naar nabestaanden.

"Het dagboek zou van een zekere Odiel Vanryckeghem zijn", vertelt de huidige eigenaar bij Radio2. "De naam staat in het dagboek. De soldaat vermeldt ook heel vaak Heusden, dus ik vermoed dat hij er vandaan komt." Via een oproep op Facebook en via Familiekunde Vlaanderen hoopt de nieuwe eigenaar meer te weten te komen over de soldaat. "Ik heb al contact gehad met een mogelijke kleindochter, maar er zijn nog te weinig aanwijzingen dat het om dezelfde man gaat." 

opsommingen van plaatsen waar de soldaat verbleef
© Huidige eigenaar dagboek

"Hij schrijft er over zijn ervaringen tijdens de eerste oorlogsdagen. Hij werkte vermoedelijk als soldaat bij de medische diensten. Hij beschrijft het veldhospitaal en ook de gewonden die binnen gebracht worden. Het dagboek begint op 10 mei 1940, de allereerste oorlogsdag in België.  De tekst geeft een goed beeld van wat de soldaat meemaakte tijdens de Duitse inval in België, hij schreef er zijn herinneringen en gevoelens in neer, elke dag. Het verhaal eindigt één maand later, op 10 juni 1940, de dag dat hij weer thuiskomt."

Meest gelezen