PA Wire/PA Images

Sociaal tarief voor 400.000 gezinnen wordt niet uitgefaseerd, maar verdwijnt volledig in juli

400.000 gezinnen die tijdens de energiecrisis konden genieten van het sociaal tarief voor energie, zullen dat tarief vanaf juli volledig verliezen, en niet in fases vanaf het tweede kwartaal.Ā Voor alle duidelijkheid: voor de basisgroep van 600.000 gezinnen dat op het sociaal tarief kan rekenen, verandert er niets. Het gaat alleen om de uitbreiding naar de overige 400.000 gezinnen.

Het was de bedoeling dat die groep in het tweede kwartaal van dit jaar nog 75 procent van het tarief zou krijgen. In het derde kwartaal zou dat cijfer dalen naar 25 procent, om dan vanaf het vierde kwartaal volledig uit te doven.

Op het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) valt te horen dat die uitfasering technisch moeilijk bleek. Daarom stuurt het kernkabinet, na overleg met de energieleveranciers, het ritme van de uitfasering bij. Iedereen die er recht op heeft, blijft in het tweede kwartaal 100 procent het sociaal tarief genieten, maar nadien loopt het volledig af.

Volgens het kabinet-Van der Straeten valt deze beslissing voordeliger uit voor de gezinnen die vanaf het derde kwartaal buiten de scope van het sociaal tarief vallen. De geschatte prijzen in het tweede kwartaal liggen nog hoger dan in het derde kwartaal - wat voor de overheid zou neerkomen op een meerkost van 1,5 miljoen euro - maar voor het derde kwartaal schat energieregulator CREG in dat de prijzen van het sociaal tarief dicht tegen de laagste marktprijzen zullen liggen.Ā 

In elk geval heeft de regering beslist automatisch de laagste prijsgarantie toe te kennen aan zij die vanaf het derde kwartaal niet meer op het sociaal tarief kunnen rekenen. Energieleveranciers moeten die klanten dan automatisch naar het goedkoopste tarief overschakelen.

Meest gelezen