Videospeler inladen...

"Soort dictator die hand boven het hoofd wordt gehouden": ex-medewerker getuigt over grensoverschrijdend gedrag Plopsa-CEO

"CEO Steve van den Kerkhof gooide papieren naar mijn hoofd en begon te roepen. Elke week pikte hij lukraak een ander slachtoffer uit om zich te laten gelden." Régis D'haenens werkte in 2016 als aankoopverantwoordelijke bij Plopsa, de pretparkgroep van Studio 100. Ook hij spreekt van grensoverschrijdend gedrag binnen het bedrijf en vertelt zijn verhaal aan VRT NWS. "Ik ben opgelucht dat de verhalen eindelijk aan het licht komen."

"Er heerste een echte verdeel-en-heerscultuur. De afdelingen werden onderling tegen elkaar opgezet, er werden stokken in elkaars wielen gestoken... en het is misschien een zwaar woord, maar ik kreeg het gevoel dat de CEO een soort van dictator was. Hij moest van alles op de hoogte zijn en er was absoluut geen vertrouwen in het personeel."

Régis D'haenens werkte in 2016 als aankoopverantwoordelijke bij Plopsa. Net als tientallen andere getuigen, wijst ook hij naar CEO Steve van den Kerkhof als verantwoordelijke voor het grensoverschrijdend gedrag binnen het bedrijf.

BEKIJK - "De CEO smeet letterlijk de papieren naar mijn hoofd en begon te roepen. Elke week pikte hij lukraak een ander slachtoffer uit":

Videospeler inladen...

Drie maanden later al belandt Régis in een burn-out. Het is volgens hem een gevolg van de vernederingen op de werkvloer en de onophoudelijke mentale druk. "Er werd verwacht dat we 7 dagen op 7 werkten en altijd bereikbaar waren. Als ik om 8 uur 's avonds thuiskwam, moest ik nog mails beantwoorden. Deed ik dat niet, dan stond Steve 's ochtends aan mijn bureau."

BEKIJK - "Hij had ons zo sterk in zijn macht dat we zelfs op vrije dagen kwamen werken":

Videospeler inladen...

Régis vertelt ook dat hij tijdens zijn burn-out tevergeefs geprobeerd heeft om de problemen aan te kaarten bij de top van Studio 100.

"Ik voelde mij vernederd door hetgeen er gebeurd was, onbegrepen ook. Ik kon mijn verhaal aan niemand kwijt. Ik heb instanties aangeschreven, ik heb Hans Bourlon en Gert Verhulst aangeschreven. Dat is allemaal onbeantwoord gebleven." 

"Ik heb altijd het gevoel gehad dat Steve van den Kerkhof een hand boven het hoofd werd gehouden, tot in de hoogste regionen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het zelfs tot in de politiek gekend was, maar dat er weinig aan gedaan werd.

Régis is naar eigen zeggen opgelucht dat de verhalen eindelijk aan het licht komen. "Voor mij is het zeven jaar geleden, maar het zit nog altijd heel diep. Overal rond mij hoor ik dezelfde verhalen van mensen die er ook gewerkt hebben, maar naar de buitenwereld toe is dat altijd een gevecht geweest." 

"Plopsa is een mooi en leuk bedrijf, het verdient goed... Maar achter de schermen weet ik hoe het eraan toe gaat. Het is moeilijk om die twee dingen met elkaar te verzoenen."

Meest gelezen