© BELGA

“Beleid van Schauvliege tegen zwerfvuil werkt voor geen meter”

“Het beleid van Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege tegen zwerfvuil werkt voor geen meter. Het doel was om tegen 2022 een daling van 20 procent na te streven. In de realiteit zien we enkel een toename. Dat komt ervan als je geen werk maakt van een degelijk en structureel beleid”, reageert Vlaams parlementslid Wouter Van Besien (Groen). Ook coalitiepartner N-VA vindt dat het beleid moet worden “aangescherpt”.

Op een periode van twee jaar, van 2013 naar 2015, is de hoeveelheid zwerfvuil met 40 procent toegenomen. De strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten kostte in 2015 29 euro per Vlaming, aldus een studie in opdracht van afvalstoffenmaatschappij OVAM die nieuwssite Apache woensdag uitbrengt.

“Dit is volledig in strijd met het vooropgezette doel van de Vlaamse regering om het zwerfvuil tegen 2020 met 20 procent te doen dalen. En dit toont vooral aan wat de gevolgen zijn van het voeren van een non-beleid”, aldus Van Besien. “Enkel inzetten op sensibilisering volstaat helemaal niet. Het laat de toestand verrotten. En de gemeenten mogen het zwerfvuil opruimen dat mee veroorzaakt wordt door de lakse houding van de minister.”

Het probleem van het toenemende zwerfvuil zorgt niet alleen voor vuile straten en leefomgevingen, het is ook nog eens nefast voor het leefmilieu. Vervuilende plastics en metaal dringen onze voedselketen binnen en kunnen op termijn voor gezondheidsproblemen zorgen, vervolgt Besien.

Hij ziet heel wat structurele maatregelen die minister Schauvliege zou kunnen nemen. “Denk aan het invoeren van statiegeld voor blikjes en drankflesjes, een betere inzameling van plastic door de PMD-zakken uit te breiden, het opstellen van ambitieuze recyclagedoelstellingen voor plasticverpakkingen en meer inzetten op de circulaire economie.”

Ook Schauvlieges coalitiepartner N-VA vindt dat het zwerfvuilbeleid “dringend moet worden aangescherpt”. “Deze cijfers bewijzen dat het beleid zijn doel mist. En dan moet je bijsturen. Dat kan onder meer via een statiegeldsysteem, maar daar lopen nog haalbaarheidsstudies over. Wat mij betreft, is het evident dat die studies sneller mogen uitgevoerd worden”, reageert Vlaams parlementslid Bart Nevens. “Ook de sigarettenindustrie mag stilaan ophouden haar verantwoordelijkheid in dit debat te ontlopen. Producenten van verpakkingen voor out-of-home-consumption moeten ook mee in het bad getrokken worden. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we de verpakkingsindustrie aan boord kunnen houden, want alleen samen kunnen we de strijd tegen zwerfvuil effectief winnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER