Het cashpoint in de Stadsfeestzaal.© Joris Herregods

Antwerpen telt drie cashpoints, maar wie zijn de mensen die nog cash afhalen? “Mijn werkvrouw krijgt cash”

Antwerpen -

In Antwerpen zijn er momenteel drie cashpunten waar een paar bankautomaten gegroepeerd staan om nog geld af te halen. Ondertussen verdwijnen de klassieke automaten uit het straatbeeld. Wij stationeerden ons aan het cashpoint in de Stadsfeestzaal, dat op een zaterdagnamiddag opvallend veel gebruikt wordt.

Rebecca Van Remoortere

Het aantal cashautomaten zal ongeveer gehalveerd worden in enkele jaren tijd, klonk het deze week. In Antwerpen verdwenen recent de automaten op de Melkmarkt en op de Wapper. Op de Wapper heeft BNP Paribas een briefje uitgehangen dat cash afhalen nog wel kan bij cashpoints in de Stadsfeestzaal, op de Italiëlei en op de Steenhouwersvest.

LEES OOK: KAART. Ook Antwerpen-centrum in volle transitie naar nieuwe ‘cashpoints’: zelfs bekende automaten aan Melkmarkt zijn dicht

En zo is de eerste gebruiker die we tegenkomen bij het cashpoint in de Stadsfeestzaal hier beland. “Ik werd doorgestuurd van de Wapper naar hier. Ik heb nooit cash nodig, maar vandaag uitzonderlijk wel. Ik ga naar het buitenland en dan heb ik toch altijd graag cash mee voor de zekerheid. Mijn vrouw betaalt wel nog altijd alles in cash. Dan heeft ze een beter zicht op wat ze uitgeeft. Voor haar is het heel lastig dat er zoveel bankautomaten zijn verdwenen”, zegt de man die liever anoniem blijft in de krant als het over geldzaken gaat.

Het is niet lang wachten op de volgende klant. Een Nederlands koppel op weekend in Antwerpen. Hij werkt bij een Nederlandse bank, zij werkte vroeger bij de bank. “We betalen nooit cash, maar we stonden in een winkel waar de bancontact het niet deed dus konden we niet anders. Ook in Nederland bouwen ze de bankautomaten af. Ik begrijp dat wel. Er wordt simpelweg nog heel weinig gebruik van gemaakt en ze willen het ook niet meer omdat het veel criminaliteit met zich meebrengt. En de banken sparen ook geld uit door ze te sluiten. Het is ook zo simpel geworden om met de kaart of zelfs met je smartphone te betalen. Voor mij hoeven die automaten zeker niet te blijven. Het enige voordeel aan cash betalen is dat je een beter zicht hebt op wat je spendeert”, zegt Bea.

Bea.© Joris Herregods.

In een paar minuten tijd halen nog drie mensen geld af. Ook een mama en haar dochter op een shoppingtripje in de stad. “Wij staan hier ook per uitzondering. Ik ga normaal nooit geld afhalen. We betalen altijd met de bankkaart, maar hier zit één winkeltje om de hoek dat alleen cash aanvaardt. Dat kom je toch bijna niet meer tegen”, zeggen mama Chantal en dochter Maymuna.

Maymuna en Chantal© Joris Herregods.

Er passeert jong en oud aan de drie bankautomaten in de Stadsfeestzaal. Maar misschien toch iets meer oud. Zoals Louisa van 85 jaar. Zij ging normaal bij “de Fortis” geld halen, maar dat kan niet meer. “Ik heb daar eens goed van mijn oren gemaakt. Onze pa zou zeggen: verdorie Louisa het is uw geld en je moet zien dat ze het u geven ook. Ik was heel boos. Gelukkig kan ik hier toch nog aan mijn geld. Ik betaal het vaakst via de bankkaart, maar ik kom wel elke week geld halen om mijn werkvrouw te betalen. Ze gaat naar de winkel voor mij en dan geef ik 100 euro mee. Zij krijgt mijn bankkaart niet. Zoiets geef ik je niet zomaar mee.”

Louisa.© Joris Herregods.

In het centrum van Antwerpen zijn er voorlopig een stuk of vijf cashpoints gepland. Op het Falconplein en aan Antwerpen Centraal openen binnenkort ook cashpoints.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners