40.000 euro in duizend stukjes: vrouw breekt ballonhond van kunstenaar Jeff Koons tijdens vernissage in Miami

In Miami heeft een kunstverzamelaar per ongeluk een peperduur beeld van de bekende kunstenaar Jeff Koons omgestoten tijdens een vernissage. Het werk in de vorm van een ballonhond viel op de grond en versplinterde. Het was zo'n 40.000 euro waard.

De nachtmerrie van elke kunstliefhebber: tijdens de opening van een kunsttentoonstelling in de Amerikaanse stad Miami in de staat Florida heeft een vrouw een beeld van de bekende Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons gebroken.

Koons staat erom bekend porseleinen imitaties te maken van ballondieren. Omstaanders zagen de vrouw op het beeld tikken, vermoedelijk om na te gaan of het echt was. De "blauwe hond", waarvan de waarde geschat wordt op bijna 40.000 euro, was wel degelijk van porselein, viel om en brak in vele stukken.

Onmiddellijk verzamelde een massa rond het versplinterde beeld. Sommige verzamelaars dachten nog dat het om een kunstperformance ging of dat het in scène was gezet. Kunstverzamelaars waren ook al snel geïnteresseerd om de scherven te kopen. 

Het beeld in volle glorie. Bron: Bel-Air Fine Art

Van 799 naar 798

Er waren 799 exemplaren van de blauwe hond. Ondertussen zijn dat er nu dus 798, waardoor hun zeldzaamheid en dus waarde toeneemt. "Dat is een goede zaak voor de verzamelaars," zei een van de managers van de kunstgalerij lachend.

"De vrouw heeft zich uitgebreid geëxcuseerd en wilde door de grond zakken." De galerij benadrukt dat de vrouw duidelijk niet de bedoeling had het beeld te breken. Potje breken is gelukkig niet altijd potje betalen. De verzekering dekt de schade, waardoor de vrouw het bedrag niet moet neertellen.

Wie is Jeff Koons?

Jeffrey "Jeff" Koons (1955) is een Amerikaans beeldend kunstenaar. Hij wordt wel eens de koning van de kitsch genoemd. Hij weet kitscherige elementen te verweven in de "Kunst met grote K". Zijn werk wordt geregeld vergeleken met Andy Warhol en popart.

Een van zijn eerste creaties waren opblaasbare konijnen en bloemen. Later gebruikte hij staal om hetzelfde ballon-effect te creëren. Heel bekend is "Balloon Dog", een reeks van vijf kunstwerken uit roestvrij staal, geplooid tot een hond. Het is "Balloon Dog (Orange)", een van die vijf, dat jarenlang het record van duurste werk van een nog levende kunstenaar droeg.

Jeff Koons poseert voor "Balloon Dog (Orange)" in 2008
AP2008

Meest gelezen