Een pacemaker.
AFP or licensors

Onderzoek in Roemenië naar artsen die hartimplantaten uit doden halen en in nieuwe patiënten inplanten

In Roemenië loopt een onderzoek naar artsen die hartimplantaten illegaal zouden hebben hergebruikt. De artsen zouden die onder meer uit lichamen van overleden patiënten hebben gehaald om die in andere patiënten weer in te planten, zonder hun medeweten.

In het onderzoek is een arts in voorhechtenis geplaatst. Hij zou sinds 2017 238 operaties hebben gedaan met hartimplantaten van onbekende oorsprong. De arts wordt beschuldigd van machtsmisbruik en het aannemen van steekpenningen.

Die implantaten, toestelletjes die lijken op een pacemaker, zouden dus onder meer uit de lichamen van overleden patiënten komen. Ze werden hem bezorgd door 4 andere betrokken artsen. Ook naar hen loopt een gerechtelijk onderzoek.

Bovendien zouden de patiënten die gerecycleerde implantaten kregen die vaak niet eens nodig gehad hebben. De artsen stelden daarbij met opzet verkeerde diagnoses.

Roemenië besteedt van alle Europese landen het minst aan gezondheidszorg. Het gezondheidssysteem kwam de laatste jaren ook geregeld in opspraak door verschillende corruptieschandalen.

Meest gelezen