Tot nu toe sliepen de mannen allemaal samen in een hal.
Radio 2

Opvangcentrum in Berlaar krijgt er vandaag tientallen containers bij, maar niet voor extra asielzoekers 

In het opvangcentrum op het militaire domein in Berlaar worden vandaag wooncontainers geleverd. Die containers komen er voor de 200 alleenstaande mannen die tot nu toe allemaal samen in een grote legerhal sliepen in stapelbedden. Gezinnen, vrouwen en kinderen leefden al apart in containers. Er komen voorlopig geen nieuwe asielzoekers bij. 

Het opvangcentrum in het militair domein van Berlaar krijgt er vandaag containers bij waarin 4 alleenstaande mannelijke asielzoekers samen zullen verblijven en slapen. Zo wil men de asielzoekers meer comfort geven. "Toen twee maanden geleden beslist werd om het opvangcentrum tot eind van dit jaar open te houden, hebben we erop gehamerd dat het levenscomfort omhoog moet in het centrum. Vandaar de containers", aldus Joachim Deman van Rode Kruis Vlaanderen, dat het centrum uitbaat.  

Tot nu toe sliepen de 200 alleenstaande mannen in stapelbedden in één grote hal. "Met de containers willen we die ruimte ontlasten", zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V). "Ik heb altijd gezegd dat die hallen niet geschikt zijn om mensen te laten verblijven. De containers bieden ten minste een beetje privacy. Zo vermijd je dat de vlam in de pan schiet, wat we twee weken geleden nog gezien hebben." Begin februari was er een zware vechtpartij in het opvangcentrum tussen Syriërs en Afghanen. 

Meer containers betekent niet meer bewoners

Volgens Rode Kruis Vlaanderen zijn de containers er dan ook om de leefbaarheid te vergroten en niet om de capaciteit op te drijven. "Je kan een opvangcentrum nooit helemaal vullen. Een container heeft altijd een aantal plaatsen en dan moet je met de gezinnen, koppels en alleenstaande mensen puzzelen. Je hebt dus altijd verliesplaatsen", aldus Deman. In het centrum zitten momenteel 606 asielzoekers. Er zou plaats zijn voor 750 mensen.   

De burgemeester volgt die redenering. "Ik heb al lang gezegd dat het opvangcentrum aan zijn limieten zit. Zeker als je mensen met 200 in een grote hal laat verblijven. Men heeft nu geluisterd en er is een oplossing. Ik ben blij met de containers, maar niet te spreken over een eventuele opschaling. Met 600 zit je aan de limiet." 

Meest gelezen