Patrick Ghys destijds in De Vlegel.© gva

Patrick Ghys (67), voormalig uitbater van De Vlegel, vrijgesproken van grootschalige fraude: “8 jaar durende mentale foltering”

Mortsel -

De correctionele rechtbank heeft Patrick Ghys, ex-politicus en voormalig uitbater van het bekend Mortsels restaurant De Vlegel, vrijgesproken van de meeste aantijgingen. Ghys werd door het arbeidsauditoraat beschuldigd van valsheid in geschrifte, fraude en witwaspraktijken. Hij riskeerde 36 maanden cel en een verbeurdverklaring van eigendommen. “Het was een acht jaar durende mentale foltering”, zegt Ghys nu vanuit Tenerife waar hij al enkele jaren woont.

Volgens het arbeidsauditoraat – het dossier werd opgestart als zaak van mensenhandel – had Ghys zich op schandelijke wijze verrijkt door personeel in het zwart te laten werken. Hij liet personeel uit Spanje overkomen en betaalde dat cash. Maar volgens de verdediging van Ghys kon dat niet anders omdat ze als Spanjaarden zonder adres in België geen bankrekening konden krijgen. “Er werd niet in zwart betaald, alles staat netjes in de jaarrekeningen”, zegt zijn advocaat meester Snepvangers.

Ook dat hij een aantal eigendommen had overgedragen aan zijn vrouw en twee kinderen werd als verdacht beschouwd. Ghys zelf pleitte bij de zitting in november volledig onschuldig. “Ik kan de motivering nog niet lezen, maar van het dertigtal betichtingen is mijn cliënt van een groot deel vrijgesproken, en voor de rest kreeg hij een eenvoudige schuldigverklaring. Er zijn geen geldboetes en straffen uitgesproken. Ook de verbeurdverklaring van eigendommen werd niet toegekend.”

LEES OOK. Voormalig uitbater van bekend restaurant De Vlegel riskeert 36 maanden celstraf wegens witwassen en fraude: advocaten maken brandhout van onderzoek

© rr

Voor Ghys is het een verlossing van een molensteen die al jaren rond zijn nek hing, want de eerste huiszoekingen vonden acht jaar geleden plaats. “We zijn er steeds in blijven geloven dat gerechtigheid zou geschieden”, reageert hij. “Maar het was een acht jaar durende mentale foltering. Gelukkig heeft de correctionele rechtbank de bomen van de waarheid zien staan in het bos van nooit bewezen beschuldigingen”, zegt hij. “Op het einde was de mentale druk op ons privéleven zo groot, dat mijn vrouw me verlaten heeft. Dat doet me enorm pijn en is het échte, onvervangbare verlies in deze rechtszaak en in mijn leven.” (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen