Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse president Joe Biden op verrassingsbezoek in Kiev: "VS zal Oekraïne blijven steunen zolang het nodig is"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het was de eerste keer dat Biden in Oekraïne was sinds de start van de Russische invasie. Met zijn bezoek van zo'n 5 uur zette Biden de Amerikaanse steun voor Oekraïne en de oorlog tegen Rusland extra in de verf. Biden trekt nu naar Polen, een trip die wel vooraf aangekondigd was.

Vier dagen voor de eerste "verjaardag" van de Russische invasie in Oekraïne dook de Amerikaanse president Biden vandaag plots op in Kiev om zijn steun te betuigen aan zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski. Het was de eerste keer dat Biden een bezoek bracht aan Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie.

Het Witte Huis kon het verrassingsbezoek goed stil houden, maar helemaal onverwacht was het niet. Biden wordt morgen in de Poolse hoofdstad Warschau verwacht. Hij zal daar een toespraak houden, voornamelijk over de oorlog in Oekraïne, en een oproep lanceren naar de rest van de wereld om Oekraïne te blijven steunen. Zijn reis naar Polen voedde de speculatie dat hij zijn Oekraïense collega ofwel in Polen zou ontmoeten ofwel een verrassingsbezoek aan Kiev zou inplannen. Het is dus dat laatste geworden.

"Ik ben vandaag hier in Kiev om ons onwrikbaar en onvermoeibaar engagement ten opzichte van de Oekraïense democratie, soevereiniteit en territoriale integriteit te herbevestigen", liet de president in een geschreven verklaring weten. "Poetin dacht dat Oekraïne zwak was en het Westen verdeeld was. Hij dacht dat hij het langer zou kunnen uithouden dan wij. Maar hij was helemaal verkeerd."

BEKIJK - De film van de dag. Joe Biden duikt plots op in Kiev voor een bezoek van enkele uren (ondertitels volgen):

Videospeler inladen...

Op beelden die al snel op sociale media circuleerden, is te zien hoe Biden en Zelenski plots in het centrum van Kiev opduiken, omringd door zwaar bewapende Oekraïense militairen. Op de beelden is ook te horen dat net op dat moment het luchtalarm afgaat boven de hoofdstad. Hoewel dat tegenwoordig bijna elke dag gebeurt, wijst het er ook op dat Bidens bezoek grote veiligheidsrisico's inhoudt, want Oekraïne is nog altijd een oorlogszone, zonder Amerikaanse militairen op het terrein om de veiligheid van de president te waarborgen.

Met zijn bezoek zegt Biden ook dat Poetin zich geen illusies moet maken dat de Amerikaanse steun voor Oekraïne de komende maanden zal verminderen.

VRT NWS-journalist Jan Balliauw

"Dat Biden toch zelf doorgezet heeft met dit onverwachte bezoek aan Kiev, toont aan dat de Amerikaanse president absoluut een duidelijk signaal wou geven van voortdurende Amerikaanse steun voor Oekraïne nu de oorlog bijna een jaar oud is", zegt VRT NWS-journalist en Oost-Europakenner Jan Balliauw. "Iedereen beseft immers dat er geen snel einde aan deze oorlog zal komen en dat de westerse steun er een van lange adem zal moeten zijn. Met zijn bezoek zegt Biden ook dat Poetin zich geen illusies moet maken dat de Amerikaanse steun voor Oekraïne de komende maanden zal verminderen."

Achteraf maakte de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis wel nog bekend dat de Verenigde Staten Rusland op voorhand hebben ingelicht van het bezoek van Biden aan Kiev. Dat zou "enkele uren" voor hij in Kiev aankwam gebeurd zijn.

BEKIJK - VRT NWS-journalist Jan Balliauw geeft duiding bij het blitzbezoek van Biden:

Videospeler inladen...

Biden was zo'n 5 uur in Kiev. In het presidentiële paleis ontmoette hij de hele Oekraïense regering. Biden en Zelenski hebben het vandaag vooral over de verdere Amerikaanse steun aan Oekraïne gehad. De Amerikaanse president maakte alvast een nieuwe levering van "belangrijk materiaal" bekend, waaronder "munitie voor artillerie, antiwapensystemen en radarsystemen", goed voor 500 miljoen dollar, "om de Oekraïense bevolking te helpen beschermen tegen luchtbombardementen".

Later deze week zouden de Verenigde Staten ook nog extra sancties aankondigen tegen de Russische elite en bedrijven die belangrijk zijn voor de Russische oorlogsmachine.

Tijdens een korte persconferentie in het presidentiële paleis haalde Biden de herinnering op hoe er bijna een jaar geleden gevreesd werd dat Russische troepen de Oekraïense hoofdstad snel zouden kunnen innemen en mogelijk zelfs heel Oekraïne zou vallen. "Een jaar later houdt Kiev stand", zei Biden. "En Oekraïne houdt stand. Democratie houdt stand." Volgens de Oekraïense president heeft Rusland "geen enkele kans om de oorlog te winnen". "Het gaat ons lukken", sprak hij Biden toe.

Voor Biden mag het dan zijn eerste bezoek aan Kiev zijn geweest sinds het begin van de oorlog, hij was zeker niet de eerste westerse leider die Zelenski in eigen land ging opzoeken. De voorbije maanden passeerde al een hele reeks Europese leiders de revue. Van de Britse premier Rishi Sunak, over de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz tot een hele delegatie van de Europese Unie, bestaande uit Europees Raadsvoorzitter Charles Michel, Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en 15 Eurocommissarissen. 

Allen zakten ze naar Kiev af om hun vastberaden steun aan Zelenski, zijn leger en zijn bevolking extra in de verf te zetten. Nu is dus ook de president van de Verenigde Staten in Kiev geweest, nog altijd het land dat tot nog toe Oekraïne de meeste militaire steun heeft geleverd. De teller staat intussen op meer dan 50 miljard dollar. Beloofde steun, want daarin worden onder meer de 31 beloofde Abrams-tanks opgenomen, tanks die mogelijk pas over enkele weken of zelfs maanden in Oekraïne zullen aankomen.

Ukrainian Presidential Press Office

Meest gelezen