© BELGAIMAGE

Man voor rechter gedaagd door likes op Facebook

In de Zwitserse stad Zürich wordt een rechtszaak gehouden tegen een 45-jarige man voor laster. Niets wereldschokkends zou je denken, tot je weet dat het enkel gaat om likes op het sociale medium Facebook.

johe

De 45-jarige beschuldigde heeft in totaal acht berichten op Facebook ‘geliket’ van verschillende dierenrechtenorganisaties. In die berichten werd een andere man, Erwin Kessler, de directeur van een dierenbeschermingsorganisatie, beschuldigd van racisme en antisemitisme. Het gaat om berichten die tussen juli 2015 en maart 2016 op Facebook verschenen.

Kessler daagt nu de 45-jarige man voor de rechter op grond van laster. De redenering is dat de berichten door de likes van de man meer mensen op Facebook bereikten, en dat hij dat bewust gedaan zou hebben om Kessler schade te berokkenen.

Gelijkaardige zaken

De advocaat van de beschuldigde doet de zaak van de hand. In het verleden werd Kessler namelijk al beschuldigd van discriminatie op basis van ras. Bovendien voeren Kessler en zijn organisatie momenteel nog eens vijf gelijkaardige zaken tegen in totaal acht andere mensen.

Als de 45-jarige aangeklaagd zou worden door de rechter, mag hij zich verwachten aan een fikse boete en zal hij moeten opdraaien voor alle gerechtskosten.

In Zwitserse media wordt de vergelijking getrokken met een andere rechtszaak uit januari vorig jaar. Op Twitter hadden enkele journalisten een lasterlijke tweet ‘geretweet’ en dus verspreid aan hun volgers. Ook toen kwam het tot een proces wegens laster. De beschuldigden werden toen door de rechter vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER