Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe.
“Bananen zijn hapklaar, makkelijk om mee te nemen en het hele jaar door verkrijgbaar, dus ik snap dat ze zo populair zijn. Bovendien smaken bananen zoet, zeker als ze rijp zijn, en veel mensen hebben daar een voorkeur voor”, zegt Rosa Luyten van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw.
“Maar doordat bananen veel voedingsvezels bevatten is het effect op je lichaam veel beter dan wanneer je een lepel suiker zou eten. De energie wordt dankzij de vezels traag opgenomen, waardoor je lichaam er langer mee kan doen. Dat is een voordeel van alle fruitsoorten, en niet enkel van bananen.”
Ideaal voor sporters
Bananen hebben enkele specifieke eigenschappen. Zo bevatten ze een flinke hoeveelheid magnesium, kalium, pectine, zetmeel en vitamine B6. “Dat maakt een banaan tot een perfect tussendoortje”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. “Zeker voor sporters en helemaal als je langer dan een uur sport. Bananen bevatten een mooie combinatie van snelle en trage koolhydraten. Ook de andere stoffen in een banaan hebben een positief effect: kalium helpt bij spierherstel en magnesium tegen spierkrampen. Een banaan is een mooi alternatief voor een gelletje.”
Het is onzin dat je geen bananen zou mogen eten als je op je gewicht let. Voor geen enkele fruitsoort hoef je naar de calorieën te kijken.
Door de ene worden bananen aanbevolen als middel om je gezondheid te boosten, de andere benadrukt dat ze te veel calorieën bevatten. Wat moeten we geloven? “Een banaan bevat maar 150 calorieën. Dat is meer dan een appel of sinaasappel, maar doordat ze veel groter is en zetmeel en vezels bevat, vult ze ook langer. Bovendien loopt de vergelijking soms mank: geen gezonde banaan eten, maar een chocoladekoek kan dan weer wel.”
“Als je een koekje van evenveel calorieën zou eten, zal je veel sneller terug honger hebben dan na een banaan. Bovendien heb je meteen ook heel wat extra vitaminen en mineralen binnen. Het is onzin dat je geen bananen zou mogen eten als je op je gewicht let. Voor geen enkele fruitsoort hoef je naar de calorieën te kijken.”
Mag je elke dag één banaan eten?
Of er dan geen maximum staat op de hoeveelheid bananen die we per dag naar binnen mogen spelen? “Vier bananen iedere dag, dat zou ik niet doen”, lacht Mouha. “Maar ik vermoed dat je dat ook snel beu geraakt. Elke dag een banaan is geen enkel probleem, als je dat lekker vindt. Alleen als je nier- of diabetespatiënt bent, zou ik dat niet zomaar doen. In dat geval overleg je best met je arts of diëtist wat de beste aanpak is.”
Wat telt is de combinatie van alles wat je eet: fruit, maar ook groenten, peulvruchten, granen, olie, zuivel, vlees, vis... Eet gewoon het fruit dat je lekker vindt.
Rosa Luyten vult aan dat in een gezond eetpatroon één voedingsmiddel weinig verschil maakt. “Wat telt is de combinatie van alles wat je eet: fruit, maar ook groenten, peulvruchten, granen, olie, zuivel, vlees, vis ... Eet gewoon het fruit dat je lekker vindt. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad is om twee stukken fruit per dag te eten, zo’n 250 gram, maar de meeste Vlamingen komen daar niet aan. Dus alles wat jou helpt om meer fruit binnen te krijgen is prima.”
“Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en door oplosbare vezels zoals pectine en inuline ook de LDL-cholesterol, de soort die best zo laag mogelijk blijft. Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.”
Diëtiste Sanne Mouha heeft nog een paar handige bananenweetjes om af te sluiten: “Ten eerste, bewaar ze nooit in de koelkast, want dan worden ze bruin. Ten tweede bevatten bananen veel ethyleen, een stofje dat andere fruitsoorten nodig hebben om te rijpen. Leg ze naast onrijp fruit in de fruitmand en de rest van het fruit zal veel sneller rijp worden. Tot slot is er nog een eenvoudig trucje om te zorgen dat je bananen minder snel overrijp worden: pak het steeltje in met plastic, zo vertraag je het rijpingsproces.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?