Rijverbod, celstraf en boete voor dertiger die belbus kaapte en door centrum raasde: “De hele stad stond op stelten”

Themabeeld belbus.© DVH

Ieper/Poperinge -

De dertiger die in Ieper een lijnbus kaapte voor een dollemansrit door de stad, is maandagvoormiddag veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, een rijverbod van drie maanden en een boete van 2.400 euro.

Thijs Pattyn

“Op 9 oktober 2021 was het hier even Hollywood aan de IJzer.” Zo werd de zaak van de ‘gekaapte belbus’ in Ieper omschreven door advocaat Alain Vanryckeghem, die zich burgerlijke partij stelde voor twee agentes, die bijna aangereden werden. Ze probeerden de lijnbus tegen te houden bij de Rijselpoort met een blokkade en een schot richting het motorblok. “De stad stond op stelten, en het was aan de lokale politiemensen om dit op te lossen”, verklaarde hun raadsman.

Na een wilde achtervolging kwam de bus uiteindelijk tot stilstand op een hoeve aan de Zillebekevoetweg. De kaper was een man van 35 jaar uit Poperinge. Uit zijn verdedigingspleidooi bleek dat hij “naar huis” wou.

Veel mensen in gevaar

“Hij was ’s nachts na een avondje stappen op de dool geraakt in Ieper”, aldus zijn advocaat Michiel Battheu. “Hij rekende op zogenaamde ‘vrienden’ om hem mee naar huis te nemen, maar de auto was zonder hem vertrokken richting Poperinge. Die ochtend bleek geen trein of bus beschikbaar in het station van Ieper, waarop hij in een toestand van psychose het idee kreeg om zich te begeven naar de stelplaats van De Lijn langs de Haiglaan, waar hij ooit werkte als mecanicien. Hij wist dat de bussen daar niet afgesloten waren. Nadat hij de olie controleerde van een van de bussen, kon hij vertrekken doordat de sleutel op het contact zat.”

Volgens de openbare aanklager werd hij opgemerkt door medewerkers van De Lijn, maar konden ze hem niet meer tegenhouden. “Hij reed aan waanzinnige snelheden door het centrum en bracht veel mensen in gevaar”, klonk het. “De psychose was uitgelokt door cannabisgebruik.”

Bipolaire stoornis

Er was net zaterdagmarkt tijdens de dollemansrit door het centrum. “Hij heeft spijt en beseft dat hij mensen in gevaar bracht”, aldus Battheu. “Deze man kreeg op 19-jarige leeftijd de diagnose van een bipolaire stoornis en werd verschillende keren opgenomen in psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart. Hij neemt medicatie om manische periodes te onderdrukken. Op de donderdag voor de feiten op zaterdag gaf hij zijn medicatie over door ziekte en hij sliep die week weinig door uitstapjes naar Brugge en het Lichtfestival in Gent. De vastgestelde intoxicatie door cannabis kwam van twee joints op woensdag.”

De man is nu veroordeeld voor tal van verkeersinbreuken, waaronder het negeren van een rood licht, en rijden zonder geldig rijbewijs en onder invloed van cannabis. Hij werd ook schuldig bevonden aan gewapende weerspannigheid voor het incident bij de Rijselpoort.

Reputatie naar de vaantjes

Zijn straf: 12 maanden cel met probatie-uitstel, een boete van 2.400 euro, waarvan 400 euro effectief, en een rijverbod van drie maanden, waarvan één maand met uitstel. “Aan het herstel van het recht tot sturen worden nog medische en psychologische proeven gekoppeld”, verklaarde de rechter maandag.

Er werden ook schadevergoedingen toegekend: telkens 1.000 euro aan de agentes en 750 euro aan De Lijn, die 2.500 euro had gevorderd voor reputatieschade. “Maar het is de reputatie van mijn cliënt, die voorgoed naar de vaantjes is”, opperde Battheu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen