Amerikaanse president Joe Biden brengt verrassingsbezoek aan Kyiv: “VS zullen Oekraïne steunen zolang nodig is”

De Amerikaanse president Joe Biden is maandagochtend aangekomen in Kyiv voor een verrassingsbezoek aan de Oekraïense hoofdstad, en voor overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Biden maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuw steunpakket ter waarde van 500 miljoen dollar aan te kondigen. Intussen is de Amerikaanse president alweer vertrokken richting Polen.

jvh

Het was al langer geweten dat Biden maandag naar Polen zou reizen: daar zal hij dinsdag een toespraak houden, met de boodschap dat het Westen Oekraïne zal steunen “zolang dat nodig is”. Dat de Amerikaanse president aan die reis een uitstap naar Kiev zou breien, werd – om veiligheidsredenen – meermaals ontkend door het Witte Huis, maar was al langer het onderwerp van speculatie.

Dat Biden vier dagen voor de eerste “verjaardag” van de Russische invasie in Oekraïne toch opdook in Kyiv, was dus geen complete verrassing. Volgens The New York Times zou Biden vanuit Polen via trein naar Kyiv gereisd zijn. Op beelden gemaakt door inwoners van de stad is te zien hoe Biden in het gezelschap van de Oekraïense president Zelensky, en uiteraard omringd door zwaarbewapende militairen, een wandeling maakte in het stadscentrum, en een bezoek bracht aan de kathedraal van Sint-Michael.

© AFP

Kort voor en tijdens de wandeling van Biden en Zelensky ging in de stad ook het luchtalarm af, maar er is geen enkele aanwijzing dat er maandagochtend Russische bombardementen plaatsvonden. Het is het eerste bezoek van Biden aan Oekraïne sinds de start van de oorlog bijna een jaar geleden.

Steunpakket

“Ik ben vandaag hier in Kyiv om ons onwrikbare en onvermoeibare engagement ten opzichte van de Oekraïense democratie, soevereiniteit, en territoriale integriteit te herbevestigen”, liet Biden in een officiële verklaring weten. “Poetin dacht dat Oekraïne zwak was, en dat het Westen verdeeld was. Hij dacht dat hij het langer zou kunnen uithouden dan wij. Maar hij was helemaal verkeerd.”

© AFP

“Wij zullen aan de zijde van Oekraïne staan zolang het nodig is”, klonk het verder. “Ik denk dat het van essentieel belang is dat er geen enkele twijfel bestaat over de steun van de Verenigde Staten aan Oekraïne.” Biden kondigde vervolgens een nieuw steunpakket ter waarde van 500 miljoen dollar (ongeveer 470 miljoen euro) aan. Dat pakket, dat onder andere munitie en het HIMARS-raketsysteem zou bevatten, zou dinsdag formeel goedgekeurd worden.

Zelenski: “Extreem belangrijk signaal”

De Oekraïense president Zelensky reageerde in een kort bericht op Facebook opgetogen op het bezoek van Biden en de aangekondigde steun. “President Biden, welkom in Kyiv!”, klonk het. “Uw bezoek is een extreem belangrijk signaal van steun voor alle Oekraïeners.”

© REUTERS

Op een persconferentie verklaarde Zelensky vervolgens dat beide mannen zouden bespreken “hoe de oorlog dit jaar gewonnen kan worden”. Volgens de Oekraïense president toont de militaire steun van de VS aan Oekraïne aan dat “Rusland geen enkele kans maakt om te winnen”. “Dit gesprek brengt ons dichter bij de overwinning”, klonk het.

Overleg en dan terug naar Polen

Biden zou vandaag nog verder praten met Zelensky en zijn regering over de Amerikaanse steun aan Oekraïne. Zo zou vandaag ook een nieuwe levering van “belangrijk materiaal” bekendgemaakt worden, waaronder “munitie voor artillerie, antiwapensystemen en radarsystemen”, “om de Oekraïense bevolking te helpen beschermen tegen luchtbombardementen”. Later deze week zouden de Verenigde Staten ook nog extra sancties aankondigen tegen de Russische elite en bedrijven die belangrijk zijn voor de Russische oorlogsmachine.

© AFP

Na het overleg met Zelensky zou Biden terug naar Polen reizen, om er te praten met de Poolse president Andrej Duda.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER