Katrin Geissler van Born To Play moet haar hondenopvang langs de Antwerpsesteenweg in Vosselaar sluiten na een burengeschil.© Bart Van den Langenbergh

Hondenopvang moet deuren sluiten na burengeschil: klanten starten crowdfunding om Born To Play te redden

Vosselaar -

Hondenopvang Born To Play langs de Antwerpsesteenweg in Vosselaar moet op bevel van de vrederechter over drie maanden sluiten. Een buurtbewoner haalt daarmee zijn slag thuis na een klacht over geluidsoverlast. “Maar een onafhankelijke studie toont aan dat er geen geluidsnormen worden overschreden”, zegt een teleurgestelde zaakvoerster Katrin Geissler. Intussen zijn enkele sympathisanten een crowdfunding gestart om een deel van de kosten voor een beroepsprocedure op te vangen.

Bart Van den Langenbergh

Katrin Geissler (52) uit Vosselaar ziet haar droom en levenswerk uiteenspatten door een ingrijpende uitspraak van de vrederechter. Na een klacht van een buurtbewoner over geluidsoverlast besliste de vrederechter dat haar hondenopvang Born To Play langs de drukke Antwerpsesteenweg in Vosselaar binnen drie maanden de deuren moet sluiten. Ze mag zelf ook nog maar drie honden houden. Born To Play biedt dag- en vakantieopvang voor honden en laat ook honden uit asielen socialiseren zodat ze gemakkelijker worden geadopteerd.

Katrin Geissler (vooraan hurkend met bruine hond) van hondenopvang Born To Play in Vosselaar krijgt veel steun van klanten en sympathisanten.© RR

De uitspraak van de vrederechter kwam voor Katrin Geissler als een donderslag bij heldere hemel. In 2019 verhuisde ze haar opvang van Hoortverten naar de Antwerpsesteenweg in Vosselaar, maar daar kreeg ze meteen tegenwind uit de buurt. “Het geblaf van de honden zou een buur op zijn zenuwen werken. Hij stuurde geregeld sms-jes met de vraag om de honden kalm te houden, maar vaak waren ze toen niet aan het blaffen”, legt Katrin Geissler uit. “De man stapte naar het vredegerecht, maar er is nooit iets bewezen. De vrederechter is vorig jaar nog zelf ter plaatse geweest en was heel positief. Hij stelde zelf vast dat het hier heel stil was. Twee onafhankelijke geluidsstudies wezen uit dat er van geluidsoverlast geen sprake was. Andere buren steunen me en sommigen wisten zelfs niet dat hier honden zitten. Voor 9u ’s ochtends lopen geen honden buiten en na 18u ga ik alleen nog met honden aan de lijn wandelen.” De betrokken buurman voert aan dat de geluidsstudies niet naar behoren zouden zijn verlopen.

Zomervakantie

Katrin Geissler wacht nog op de officiële betekening van het vonnis, maar ze gaat ervan uit dat haar opvang in de maand juni van dit jaar de deuren moet sluiten. “Ongeveer veertig klanten hadden al bij me geboekt om honden tijdens de zomervakantie te laten opvangen. Ik was al van in november van vorig jaar volgeboekt, maar ik moet nu iedereen teleurstellen”, zucht Katrin Geissler. “Ik bied dertien vrijwilligers en stagiairs met verminderde arbeidskansen een eerste werkervaring of zinvolle dagbesteding aan. Het asiel waarmee ik samenwerk, is ook in alle staten na de uitspraak. In twee jaar tijd heeft Born To Play al 35 honden aan een nieuwe thuis geholpen.”

Crowdfunding

Intussen stromen de steunbetuigingen aan het adres van Katrin Geissler binnen. Enkele sympathisanten zijn ook een crowdfunding gestart om de kosten van een beroepsprocedure tegen de uitspraak van de vrederechter mee te dragen. Het uiteindelijke doel is om 18.000 euro in te zamelen. Na een dag staat de teller maandag op bijna 1.500 euro.

Annick Vermeylen uit Vosselaar is een van de gedupeerde klanten van Born To Play. “Als alleenstaande mama moest ik door het overlijden van mijn eigen moeder en door medische problemen op zoek gaan naar een opvangplaats voor mijn hond Darcy”, legt Annick Vermeylen uit. “Mijn hond heeft een onbekend trauma en daarmee weten ze bij Born To Play uitstekend om te gaan. In 2022 moest ik onverwacht een spoedingreep ondergaan. Toen stond Katrin klaar om Darcy op te vangen. Daarvoor ben ik haar nog steeds dankbaar. Als Born To Play moet sluiten, verlies ik een betrouwbare opvangplaats waar Darcy het naar zijn zin heeft. Ik ben ook niet zeker of ik in nood snel een opvangplaats kan vinden, wat heel belangrijk is als je daarvoor niet op vrienden of familie kunt rekenen.”

Katrin Geissler moet haar hondenopvang in Vosselaar sluiten na een uitspraak van de vrederechter.© Bart Van den Langenbergh

www.borntoplay.be/help

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Vosselaar